Papa Francisc propune cuplurilor logodite castitatea premaritală

„Bisericii nu trebuie să-i lipsească niciodată curajul de a propune prețioasa virtute a castității, chiar dacă aceasta este acum în direct contrast cu mentalitatea comună”, scrie în documentul Vaticanului pentru laici, care trasează noile linii pentru pregătirea de căsătorie.
„Merită să-i ajutăm pe tinerii soți să știe să găsească timp pentru a-și adânci prietenia și pentru a primi harul lui Dumnezeu. Cu siguranță, castitatea premaritală favorizează această cale”. „Chiar dacă vorbim cu cupluri care conviețuiesc, nu este niciodată inutil să vorbim despre virtutea castității”.
Papa Francisc vorbește din nou despre bătrânețe în audiența generală din Piața Sfântul Petru și subliniază că „la bătrânețe, chiar și o simplă febră poate fi periculoasă. Ca bătrân, nu-ți mai controlezi propriul corp. Trebuie să învățăm să alegem ce să facem și ce să nu facem. Vigoarea fizică scade și ne abandonează, chiar dacă inima noastră nu se oprește din dorință. Trebuie să învățăm atunci să purificăm dorința: să avem răbdare, să alegem ce să cerem trupului, vieții”. „Când suntem bătrâni nu putem face ceea ce făceam când eram tineri”, „toți avem limite: și eu trebuie să merg cu bastonul”.
Papa Francisc subliniază încă o dată că „viața este întotdeauna prețioasă”, „chiar și atunci când este pe punctu de a se stinge”. Continuând cateheza despre bătrânețe în audiența generală, Papa Francisc a relansat un mesaj din partea Academiei Pontificale pentru Viață: „O societate este cu adevărat primitoare față de viață, atunci când recunoaște că viața este prețioasă și la bătrânețe, în dizabilități, în boli grave și când se stinge”.
(https://www.ansa.it/)/oavram/ddaniela