Newsflash

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Grupul de inițiative sociale LOGS a anunțat a șasea ediție a Timișoara Refugee Art Festival, care are loc din 17 până în 20 iunie, în mai multe locații din Timişoara (vestul României). Festivalul, singurul de acest fel din Europa de Est, își propune mai mult ca oricând să faciliteze și să mențină legătura dintre comunitate și cei care au fugit din calea gloanțelor și a bombelor. În acest sens, motto-ul actualei ediții este „Better Together”, pentru a sublinia și a aplauda implicarea fără precedent a societății civile în criza refugiaților ucraineni și pentru a încuraja continuarea acestui gen de acțiuni și pe viitor, indiferent de țara de proveniență a refugiaților.

România a avut anul trecut o triplare a cererilor de azil față de anii precedenți. De asemenea, 2022 aduce 100.000 de avize de muncă, cel mai mare număr de avize de muncă pentru cetățenii non EU pentru România. Și, nu în ultimul rând, provocarea crizei din Ucraina, cere o evaluare corectă a modului în care România este pregătită să integreze străinii care ajung în România, fie că ne referim la refugiați non EU sau din Ucraina, fie la  muncitori, studenți sau imigranți căsătoriți cu cetățeni români, a declarat Flavius Ilioni-Loga, președinte LOGS.

2) Primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a anunţat că va fi lansată o şcoală de vară pentru copii ucraineni, unde aceştia vor putea învăţa limba română şi participa la diverse activităţi. Proiectul va fi implementat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Anaid. Demersul are ca scop integrarea refugiaţilor din Ucraina pe termen mediu şi lung în societatea noastră. Astfel, în timp ce copiii vor urma cursurile şcolii de vară, unde vor învăţa limba română şi vor participa la activităţile programului after-school, mamele vor avea posibilitatea de a merge la un loc de muncă, scrie edilul general. Pentru implementarea proiectului, Primăria angajează învăţători, translatori şi supraveghetori pentru after-school, persoane empatice, cărora să le placă să interacţioneze cu copiii.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.