PORTRET: Sir Paul McCartney împlineşte 80 de ani

Răzvan Moceanu

Sâmbătă, 18 iunie, Sir Paul McCartney, muzician, membru al legendarei trupe The Beatles, împlineşte 80 de ani. El este menționat în The Guinness Book Of Records ca fiind compozitorul cu cel mai mare succes din istoria muzicii.

* * * * *

James Paul McCartney s-a născut la 18 iunie 1942, la Liverpool, Marea Britanie, părinţii săi fiind Mary, asistentă medicală, şi Jim, un muzician talentat care cânta serile cu o formaţie de jazz, iar ziua era comis-voiajor de bumbac.

Paul şi fratele lui mai mic, Michael, au luat lecţii de pian în copilărie, însă nici unul dintre ei nu şi-a continuat studiile pentru acest instrument.

A urmat cursurile Stockton Wood Road Primary School, unde a fost coleg cu George Harrison.

În iulie 1957, Paul îl va cunoaşte pe John Lennon, alături de care va cânta în formația unei biserici, „The Quarremen”.

Ulterior, celor doi li se va alătura şi George Harrison, la propunerea lui Paul, apoi, a fost cooptat în formaţie şi bateristul Pete Best.

Trupa va avea şi un producător artistic, George Martin, care le-a sugerat o nouă abordare şi un nou baterist, în acest sens în formaţie fiind cooptat Ringo Starr, fost component al grupului Rory Storm.

A urmat un „rebranding” al trupei, numele grupului a evoluat de la John & The Silver Beetles, la John Silver & The Beatles și apoi la numele care a făcut istorie, „The Beatles”.

În anul 1962, trupa lansează primul single, ”Love Me Do”, la 5 octombrie 1962, formația și-a lansat discul de debut ”Love Me Do” pe partea A și ”P.S. I Love You” pe partea B, iar la 26 noiembrie 1963, Beatles a înregistrat al doilea disc, ”Please Please Me”, care a ajuns numărul doi în topul oficial al Marii Britanii.

Mania pentru Beatles a început în Anglia pe 13 octombrie 1963, cu o apariție televizată la London Palladium, apoi în noiembrie 1963, Beatles a cântat la Royal Command Performance, în program alături de Marlene Dietrich și Maurice Chevalier. Tot în 1963, pe final de an, The Beatles va cuceri America de Nord cu discul ”With The Beatles”, moment în care celebritatea lor capătă proporţii, iar The Beatles devine fenomen de masă, denumit „Beatlemania”, cu influență nu doar în muzică, ci și în manifestările tinerilor.

Anul 1963, înregistra un număr total de discuri vândute de două milioane și jumătate, The Beatles înregistrând un record formidabil în istoria muzicală a Marii Britanii.

În ianuarie 1964, ei au susținut concertul “Olympia”, alături de Trini Lopez și Sylvie Vartan, iar single-ul ”I Want to Hold Your Hand” a ocupat locul 1 în topurile americane.

În anul 1964, The Beatles au ocupat primele 5 poziții ale Hot 100 din revista Billboard, au avut turnee în Europa și Australia, iar în iulie a avut loc premiera filmului” A Hard Day’s Night” – single-ul cu acest titlu cucerind rapid locul 1 în clasamente. A urmat, în acelaşi an, primul mare turneu peste Ocean, continuat cu turneul din Anglia, show-ul televizat împreună cu The Yardbirds și apariția melodiei ”I Feel Fine/She’s a Woman”, care urca din nou pe locul 1 în topurile muzicale.

În anul 1965, cei patru componenţi ai grupului au fost decorați de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuții deosebite la economia ţării – vorbim aici de redresarea balanței financiare a Angliei grație vânzării masive de discuri ale grupului.

În același an, au început filmările la ”Help!”, pelicula având premiera în luna iunie. A urmat un nou turneu peste ocean, în cadrul căruia, un concert cu 55.000 de spectatori a fost filmat de Brian Epstein.

În 1966, a avut loc un concert în Anglia organizat de publicația New Musical Express, urmat de turneul în R.F. Germania, cu un triumf excepţional la Hamburg, apoi turneul în Filipine, cu un record de 100.000 de spectatori, şi un concert în Japonia.

Lennon și McCartney compuneau hit după hit, fiecare melodie ajungea în fruntea topurilor muzicale, iar una dintre cele mai celebre piese compuse de Paul McCartney,”Yesterday”, devine un succes colosal.

A urmat o perioadă în care Ringo Starr și George Harrison vor părăsi pentru câte o scurtă perioadă trupa, pentru ca, la sfârşitul anului 1969, John Lennon să părăsească definitiv grupul, iar la la 10 aprilie 1970, să fie anunțată oficial destrămarea trupei.

O săptămână mai târziu, Paul McCartney lansa deja primul său album solo.

Paul Mc Cartney a înregistrat 29 de single-uri clasate pe locul întâi în clasamentele din Statele Unite, dintre care 20 interpretate de The Beatles, iar restul interpretate fie de formația Wings sau ca artist solo. Între cele mai cunoscute cântece ale formației The Beatles scrise de Paul se numără “Can’t Buy Me Love”, “Yesterday”, “Hello Goodbye”, “Hey Jude”, “Let It Be”.

După destrămarea formației The Beatles, Paul McCartney și soția lui Linda, împreună cu bateristul Denny Seiwell și chitaristul Denny Laine au alcătuit trupa Paul McCartney and Wings. A lansat solo sau cu trupa mai multe albume: ”McCartney” (1970), ”Ram” (1971), ”Wild Life” (1971), ”Red Rose Speedway” (1973), ”Band on the Run” (1973), ”Venus and Mars” (1975), ”Wings at the Speed of Sound” (1976), ”London Town” (1978), ”Back to the Egg” (1979).

Au urmat albumele solo ”McCartney II” (1980), ”Tug of War” (1982), ”Pipes of Peace” (1983), ”Give My Regards to Broad Street” (1984), ”Press to Play” (1986), ”Flowers in the Dirt” (1989), ”Off the Ground” (1993), ”Flaming Pie” (1997), ”Run Devil Run” (1999), ”Driving Rain” (2001), ”Chaos and Creation in the Backyard” (2005), ”Ecce Cor Meum” (2006), ”Memory Almost Full” (2007), ”Electric Arguments” (2008).

McCartney a înregistrat două piese în duet cu Michael Jackson — “Say Say Say” (1983), și “The Girl Is Mine”(1982).

Pe lângă albumele de studio, a lansat și albume live – ”Wings over America” (1976), ”Tripping the Live Fantastic” (1990), ”Tripping the Live Fantastic: Highlights!” (1990), ”Unplugged (The Official Bootleg)” (1991), ”Paul is Live” (1993), ”Back in the U.S.” (2002), ”Back in the World” (2003), ”Good Evening New York City” (2009).

În 1997 muzicianul a primit distincția de cavaler din partea Coroanei Britanice, iar în 1999 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, ca artist solo, după ce în 1988 fusese inclus ca membru al trupei The Beatles.

În septembrie 2019, singurii membri în viaţă ai legendarei trupe Beatles, Paul McCartney şi Ringo Starr, s-au reunit pentru a-l omagia pe regretatul lor coleg John Lennon, cu o versiune a unuia dintre cântecele sale, ”Grow Old with Me”. Piesa a fost inclusă pe albumul legendarului toboşar al trupei, Ringo Starr, intitulat ”What’s My Name”.

Tot în septembrie 2019, Paul McCartney a lansat prima sa carte ilustrată pentru copii, care se inspiră din experienţa lui de bunic, „Hey Grandude!”, o poveste pentru copii. Firul epic urmează aventurile prin care trec un bunic magic, Grandude, şi cei patru nepoţi năzdrăvani ai acestuia.

În noiembrie 2021, Sir Paul McCartney, a lansat un nou volum, care include versuri care nu au mai fost publicate până atunci ale unei melodii Beatles neînregistrate. Intitulat ”The Lyrics”, volumul include 154 de melodii din cariera de şase decenii a muzicianului, de la trupele The Beatles şi Wings la activitatea de artist solo, printre care ”Hey Jude”, ”Blackbird”, ”Penny Lane”, ”Band On The Run”, ”Live And Let Die”.

Sunt incluse totodată versurile piesei ”Tell Me Who He Is”, după ce documentul olograf, pierdut în anii 1960, a fost descoperit într-unul dintre carnetele lui McCartney.

Tot în noiembrie 2021, a fost difuzată miniseria documentară ”Get Back”, realizată de regizorul neozeelandez Peter Jackson în urma editării a 57 de ore de materiale de arhivă, care au rămas timp de 50 de ani încuiate într-un seif. Documentarul îi prezintă pe membrii trupei The Beatles repetând, dansând, glumind, experimentând melodii noi şi încercând să îşi aplaneze diferenţele de opinii.

”Cei de la The Beatles apar aşa cum nu au mai fost văzuţi până acum. Ca nişte fiinţe umane”, a spus regizorul neozeelandez Peter Jackson, cunoscut pentru trilogia ”The Lord of the Rings” şi un admirator al formaţiei The Beatles.

Înregistrate timp de 22 de zile în ianuarie 1969, materialele de arhivă oferă un portret complet diferit al trupei din Liverpool în lunile care au precedat destrămarea legendarei trupe britanice. Spre deosebire de varianta cunoscută conform căreia cei patru muzicieni nu mai suportau să îşi petreacă timpul împreună, Peter Jackson a descoperit că ”aceşti patru tipi erau prieteni şi aveau un profund respect unul faţă de celălalt”…

În februarie 2022, o versiune digitală a unor însemnări scrise de mână de Paul McCartney pe marginea hitului The Beatles ”Hey Jude” s-a vândut la licitaţie pentru suma de 56.750 de lire sterline, devenind cel mai valoros obiect adjudecat în cadrul licitaţiei. Obiectul a fost vândut în format NFT alături de o selecţie de suveniruri ale formaţiei, inclusiv chitare şi ţinute vestimentare care i-au aparţinut lui John Lennon.

Licitaţia digitală a avut loc la Los Angeles şi a fost organizată de fiul lui Lennon, Julian Lennon, în cadrul evenimentului ”Lennon Connection: The NFT Collection”.

Între premiile cu care a fost răsplătit de-a lungul carierei amintim: de 21 de ori Grammy Award, Gershwin Prize în 2010, French Légion d’Honneur în 2012.

Pe plan personal, Paul a cunoscut-o pe Linda Eastman, fotografă, în 1967 și s-a căsătorit cu ea în 1969. El a adoptat-o ​​pe fiica dintr-o relație anterioară a soţiei sale, iar cei doi vor mai avea alţi trei copii. Au rămas căsătoriți până la moartea Lindei, din cauza cancerului de sân, în 1998.

În anul 2002, Paul McCartney s-a căsătorit cu Heather Mills, un fost model. Cuplul a avut o fiică, dar căsătoria nu a durat mult, finalizându-se cu un divorț răsunător în anul 2008.

În anul 2011, Sir Paul McCartney se căsătoreşte cu Nancy Shevell.

Fostul membru al The Beatles a participat activ la mai multe activități filantropice, mai ales în domeniul combaterii cancerului sau al susținerii drepturilor animalelor.