Newsflash

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Copii ucraineni care şi-au găsit adăpost în judeţul Mureş (centrul României) se vor odihni şi se vor juca în această vară în Munţii Gurghiului, la Lăpuşna. Ei vor fi însoţiţi de părinţi şi vor avea asigurate masa, cazarea şi câteva surprize. Primarul comunei Ibăneşti, Dan Vasile, declara: „Copiii refugiaţi sunt programaţi să vină la Lăpuşna în vara aceasta, sute de elevi ucraineni vin cu însoţitorii lor pe perioada vacanţei de vară. Sunt coordonaţi de o asociaţie şi, pe rând, i-am programat să petreacă 3-4 zile în tabără”. La Târgu Mureş, copiii refugiaţilor vor putea participa la activităţi de vară organizate de autorităţi. De la începutul războiului din Ucraina, prin judeţul Mureş au trecut circa 2.000 de refugiaţi, majoritatea aflaţi în tranzit. Numărul refugiaţilor care apelează la ajutorul mureşenilor s-a stabilizat la aproximativ 500, dintre care cei mai mulţi sunt găzduiţi în spaţiile autorităţilor publice locale.

2) Fundația Romanian Angel Appeal, prin susținerea UNICEF și Norwegian Refugees Council și în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, a deschis în București un centru de activități dedicat tinerilor afectați de războiul din Ucraina – ”Ukrainian Youth Hub”. Youth Hub este un spațiu în interiorul Bibliotecii, unde adolescenții pot socializa și își pot dezvolta abilitățile socio-emoționale, creative și lingvistice, prin cursurile de limbă engleză și română oferite gratuit. Partenerii proiectului s-au reunit chiar în timpul activităților desfășurate în centru, pentru a asista și a înțelege atmosfera, a interacționa cu tinerii și a discuta mai multe despre activităţile viitoare.

3) 6 filme despre libertate selectate la Veneţia, Cannes şi Berlin fac parte din competiţia celei de-a noua ediţii a Festivalului „Ceau, Cinema!”, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara (vestul României). ‘Reflecţie’ (‘Reflection’, 2021) este cel mai nou lungmetraj al regizorului ucrainean Valentin Vasianovici. Filmul are ca protagonist un chirurg care este capturat de forţele militare ruse în zona de conflict din estul Ucrainei, unde este expus la scene îngrozitoare de umilire şi violenţă. Proiecţia va face parte dintr-un „Focus Ucraina”, un omagiu pentru rezistenţa ucrainenilor în războiul declanşat de Rusia.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.