Au fost inaugurate patru centre medicale la Romexpo, dedicate refugiaților ucraineni

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboş
Realizator: La Bucureşti au fost inaugurate, luni, de Ziua Mondială a Refugiaţilor, trei cabinete de asistenţă primară şi unul pentru servicii de sănătate mintală în cadrul Centrului de Servicii Integrate pentru Refugiaţi de la Romexpo. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că refugiaţii care solicită asistenţă medicală primesc un cod de identificare pe baza căruia vor primi îngrijiri medicale decontate de statul român. Corespondentul RRA, Adriana Turea, are detalii.
Reporter: Cabinetele medicale vor furniza servicii de medicină de familie, ginecologie, planificare familială și sănătatea reproducerii, iar în cabinetul destinat serviciilor de sănătate mintală, se vor furniza servicii de consiliere psihologică și psihoterapie individuală și de grup. „Traumele psihologice sunt mai greu de rezolvat de multe ori decât afecțiunile curente”, a declarat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: Traumele psihologice ale refugiaților sunt foarte importante. Cred că sunt mai greu de înțeles, mai greu de rezolvat de multe ori decât afecțiunile curente, care bineînțeles că beneficiază de o asistență medicală mulțumitoare în acest moment.
Reporter: România a alocat paturi în spitale pentru refugiați, iar aceștia beneficiază de acces la programele naționale de sănătate.
Alexandru Rafila: Trebuie să putem să fim pregătiți să-i primim, să le oferim, în afară de nevoile legate de subzistență, și asistență medicală. Avem numeroase paturi alocate pentru refugiați la nivelul spitalelor din România, ei au beneficiat inclusiv de acces în programele de sănătate ale Ministerului Sănătății.
Reporter: Alexandru Rafila a mai spus că va avea o întâlnire cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în care va aborda problema ca medicii de familie să poată să primească refugiați dacă aceștia au probleme de sănătate simple, care nu necesită asistență spitalicească.
Realizator: În România au intrat până acum 1,2 milioane de ucraineni din care 40.000 copii, iar cei mai mulţi se află în Bucureşti, potrivit autorităţilor./abranescu/dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 iunie)