De Ziua Mondială a Refugiatului, Ben Stiller, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNHCR, face apel la un tratament egal al refugiaților – pentru oricine, oriunde și oricând

20 iunie 2022

Stiller: „Protejarea persoanelor forțate să fugă este o responsabilitate colectivă globală. Trebuie să ne amintim că acest lucru i se poate întâmpla oricui, oriunde”.

Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului 2022, Ben Stiller, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a făcut apel la compasiune și sprijin pentru toți refugiații din întreaga lume și pentru cei forțați să fugă.

În timpul unei vizite în Polonia și Ucraina în această săptămână, unde Stiller se întâlnește cu cei care au fost forțați recent să își părăsească locuințele, actorul, regizorul și ambasadorul bunăvoinței pe termen lung al UNHCR, solicită sprijin și finanțare urgentă la nivel mondial, nu numai pentru cei afectați de criza din Ucraina, ci pentru fiecare dintre cei 100 de milioane din întreaga lume care au fost forțați să fugă.

Într-o declarație pentru a marca astăzi Ziua Mondială a Refugiatului, Stiller a spus:

„Mă aflu aici pentru a mă întâlni cu oameni forțați să își părăsească locuințele din cauza războiului din Ucraina.

Oamenii au împărtășit povești despre cum războiul le-a schimbat viața – cum au pierdut totul și sunt profund îngrijorați de viitorul lor.

De-a lungul anilor, am avut ocazia să întâlnesc refugiați și solicitanți de azil din întreaga lume – din Siria, America Centrală, Afganistan, Irak și acum Ucraina.

În atât de multe părți ale lumii, războiul și violența devastează oamenii și lasă efecte traumatice de durată. Oriunde și oricând s-ar întâmpla, nimeni nu alege să fugă de acasă.

Căutarea siguranței este un drept și trebuie să fie apărat pentru fiecare persoană.

Protejarea persoanelor forțate să fugă este o responsabilitate globală colectivă.  Trebuie să ne amintim că acest lucru i se poate întâmpla oricui, oriunde.”

Începând de sâmbătă, 18 iunie, Stiller s-a aflat în Polonia și Ucraina, unde s-a întâlnit cu persoane și familii care au fost strămutate din cauza războiului. În Rzeszow, Polonia, el s-a întâlnit cu Marina, care a fugit din Harkov, Ucraina, împreună cu cei trei copii ai săi în urmă cu două luni și care locuiește acum cu sora sa, unde lucrează într-un salon de manichiură. La scurt timp după ce Marina și copiii ei au fugit din Ucraina, tatăl ei a fost ucis în Harkov, după ce o bombă a căzut pe clădirea în care locuiau părinții ei. Mama Marinei locuiește acum în Rzeszow, împreună cu ea și cu sora ei. Familia vrea să se întoarcă acasă, în Ucraina, dar cartierul lor a fost devastat de război. Deocamdată, ei intenționează să rămână în Polonia, unde primesc sprijin continuu din partea UNHCR.

Războiul din Ucraina generează cea mai rapidă și una dintre cele mai mari crize de strămutare forțată de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Familiile au fost destrămate, iar trauma războiului va avea un impact de durată asupra multora dintre cei care au fost forțați să își părăsească locuințele, inclusiv asupra femeilor și copiilor, care reprezintă aproximativ 90% dintre cei care au fost forțați să fugă.

UNHCR se află pe teren în interiorul Ucrainei și în țările învecinate, lucrând cu partenerii care oferă sprijin pentru adăposturi și provizii de urgență, inclusiv pături, saltele și haine, și a lansat un program de asistență în numerar pentru a ajuta familiile să își satisfacă cele mai urgente nevoi cu demnitate. UNHCR și partenerii săi ajută să ajungă și să protejeze unii dintre cei mai vulnerabili refugiați, inclusiv prin asistență specializată pentru femei, copii, persoane în vârstă și cei cu nevoi speciale.

LINK: Video Ben Stiller in Ucraina, de Ziua Mondiala a Refugiatului https://fb.watch/dMdWkEesT_/

Gabriela LEU 
Communications Associate,