Marea Britanie, paralizată de cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani

Traficul feroviar este paralizat în Marea Britanie de cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani. Protestele afectează circulaţia trenurilor în întrega ţară, dar şi metroul din Londra. Recent, guvernul conservator a tăiat patru miliarde de lire sterline din subvenţiile acordate sistemelor de transport. Din Londra relatează Aura Neag.

Reporter: Sindicaliştii au anunţat trei zile de grevă: marți, joi și sâmbătă. Ei cer salarii care să acopere inflația ce a ajuns la 10% și condiții mai bune de muncă. Mike Lynch este unul din liderii sindicali.

Mike Lyntch: Întreaga ţară suferă. Membrii noştri, sindicatul sunt pregătiţi să lupte cu acești angajatori care micșorează continuu salariile, făcându-i pe muncitori tot mai săraci an de an, în timp ce bogații devin şi mai bogați.

Reporter: Transportul feroviar în Marea Britanie este privatizat, negocierile purtându-se între sindicate şi firmele de transport. Ministrul transporturilor, Grant Shapps, spune că haosul creat este în întregime răspunderea sindicatelor.
„Desigur că facem tot ce putem pentru a ajuta firmele de transport şi sindicatele să ajungă la o înţelegere şi să anuleze greva” – a declarat ministrul transporturilor în parlament în hohotele de râs ale opoziţiei. „Noi nu suntem angajatorul şi nu dorim să subminăm discuțiile”. Sindicatele reproșează guvernului lipsă de implicare și susțin că sunt pregătite să declanșeze greve similare până la Crăciun, dacă nu se ajunge la o înțelegere./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iunie