Newsflash

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) România a dat dovadă de solidaritate faţă de refugiaţii ucraineni şi va continua să le asigure condiţii pentru integrarea socială şi economică în ţara noastră, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă de Ziua Mondială a Refugiatului. Zeci de milioane de oameni din lume sunt strămutaţi sau nevoiţi să-şi părăsească ţările de origine din cauza războaielor sau persecutaţi din motive etnice, politice sau de altă natură. Este regretabil că numărul acestor persoane a crescut constant în ultimul deceniu, iar acum vedem cum acest fenomen este amplificat de agresiunea rusă în Ucraina. În cele aproape 4 luni de când a fost declanşat acest conflict, România alături de alte ţări din regiune şi din întreaga Europă şi-au deschis graniţele pentru refugiaţii din Ucraina, dând dovadă de solidaritate faţă de aceşti oameni, ale căror vieţi au fost complet date peste cap de război, afirmă Ciucă. În marea lor majoritate femei, copii, bătrâni sau bolnavi, refugiaţii au plecat de la casele lor sub ameninţarea bombardamentelor şi asalturilor sângeroase care au distrus localităţi întregi din Ucraina. Românii au dovedit cu prisosinţă că sunt sensibili la suferinţele celor care ne cer ajutorul şi le mulţumesc încă o dată tuturor celor care s-au alăturat eforturilor guvernamentale de sprijin pentru refugiaţii din Ucraina, împreună cu instituţiile europene şi internaţionale. Acestor oameni, pentru care viaţa a devenit o adevărată fugă contracronometru din calea războiului, vom continua să le asigurăm condiţii pentru integrarea socială şi economică în România, a adăugat premierul Ciucă.

2) Cabinetele medicale de asistenţă primară şi servicii de sănătate mintală din cadrul Centrului de Servicii Integrate pentru Refugiaţi de la Compexul expoziţional ROMEXPO au fost inaugurate, luni, de Ziua Mondială a Refugiaţilor, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila. În Bucureşti se află cel mai mare număr de refugiaţi din Ucraina, marea majoritate fiind femei şi copii. Cabinetul medical va furniza servicii de medicină de familie, ginecologie, planificare familială şi sănătatea reproducerii. Cabinetul de consiliere psihologică va furniza servicii de consiliere psihologică şi psihoterapie individuală şi de grup. Cele două cabinete au fost înfiinţate cu sprijinul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din România, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. Au fost elaborate mai multe materiale de informare despre utilizarea antibioticelor şi vaccinare, despre drepturile pacienţilor privind serviciile medicale. Acestea sunt disponibile în limbile ucraineană, română şi engleză şi vor fi puse la dispoziţia refugiaţilor.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.