RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Moțiunea simplă pe Educație a USR, dezbătută luni la Parlament

Camera Deputaţilor dezbate luni moţiunea simplă depusă de USR la adresa ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Votul final va fi dat miercuri.

Moţiunea simplă a USR pe tema educației este intitulată „Ministru. Dezastru. Educaţie fără viitor”. Documentul a fost semnat de 52 de deputaţi ai formațiunii de Opoziție.

USR îl acuză pe Sorin Cîmpeanu că este singurul responsabil de „dezastrul învăţământului din România”: „A venit clipa unui bilanţ serios pentru un sector care are acelaşi om la cârmă începând din decembrie 2020. Ministerul Educaţiei a fost condus neperturbat de Sorin Mihai Cîmpeanu. De aceea, domnia sa este singurul responsabil pentru dezastrul în care se afundă învăţământul din România. Nimic nu ne poate şterge din minte momentul în care, cu o indiferenţă asumată, Sorin Cîmpeanu declara public că învăţământul românesc a ajuns la un minim istoric”.

USR spune în moțiunea simplă pe educație că Sorin Cîmpeanu „are corigenţe pe linie la toate materiile din portofoliul Ministerului”. Partidul precizează că bugetul Educaţiei pe 2022 este de 2,28% din PIB, aproape jumătate din cât a promis Sorin Cîmpeanu în noiembrie 2021.

Formațiunea face apel la parlamentari să participe la „construcţia unui sistem de învăţământ cu adevărat modern, cu şcoli în care elevii şi profesorii să vină cu plăcere”.

Moțiunea simplă pe Educație mai cere Guvernului să ia măsuri reparatorii urgente pentru refacerea metodologiei de finanţare, în aşa fel încât banii europeni să ajungă cu adevărat la comunităţile marginalizate și să regândească programul „Masă sănătoasă în şcoli”, în aşa fel încât de masa caldă să beneficieze toţi preşcolarii şi elevii, nu doar cei de gimnaziu, mai ales cei din şcolile din comunităţi defavorizate.

USR cere demiterea ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Articol de Cosmin Ruscior

https://www.rfi.ro/politica-146556-motiune-simpla-educatie-parlament

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 20 iunie 2022