2022. június 22.

Adóreformot javasolnak a liberálisok

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint adóügyi intézkedésekkel lehet mérsékelni az üzemanyagárak emelkedését. A kormánykoalícióban helyet foglaló liberálisok szerint a pénzügyminisztériumnak meg kell vizsgálnia, milyen eszközök állnak a rendelkezésére az üzemanyagárak csökkentésére. Ezzel párhuzamosan a Versenytanácsnak és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnak is meg kell vizsgálnia a helyzetet. A liberálisok szerint a kormány csak a pénzügyminisztériumon keresztül avatkozhat be akár a jövedéki adó vagy az áfa csökkentésével. A liberálisok szerint a szociáldemokrata Adrian Câciu pénzügyminiszternek a nyilvánosság elé kell állnia a lehetséges forgatókönyvekkel. Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök tegnap szorgalmazta az üzemanyag árának korlátozását. (RADOR Hírügynökség)

Az energiaügyi miniszter leváltását indítványozta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR)

Egyszerű indítványt nyújtott be Virgil Popescu energiaügyi miniszter ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség. A politikai erő képviselője, Ionuţ Moşteanu szerint a dokumentumot a független jobboldali képviselők frakciója is aláírta. Az indítványban felróják a tárcavezetőnek, hogy mandátuma alatt folyamatosan nőtt a földgáz és a villamos energia ára, a benzin és a gázolaj ára pedig meghaladta a 9 lejt. Az ellenzéki párt szerint a miniszter a nemzetközi helyzettel mentegetőzik, és nem ad magyarázatot arra, miért utasította el makacsul azokat a kézenfekvő megoldásokat, amelyekre az USR tett javaslatot, és többek között koalíciós partnerei is helyeselték ezeket nyilatkozataikban – olvasható az indítványban. Az USR idén februárban már benyújtott egy egyszerű indítványt az energiaügyi miniszter ellen, azt elutasította a parlament. (RADOR Hírügynökség)

Csökkent az ország kőolajtermelése

Hat százalékkal csökkent Románia kőolajkitermelése az idei első négy hónapban tavalyhoz képest. Ugyanakkor az importból származó nyersolaj 22,6 százalékkal nőtt – közölte az Országos Statizstikai Intézet. A kormány gazdasági előrejelzési bizottsága szerint az idén egész évben várhatóan 2,3 százalékkal kevesebb kőolajat fognak kitermelni Romániában 2021-hez képest. Az import viszont 6,4, jövőre pedig 6,5 százalékkal fog emelkedni. Az Energetikai Minisztérium honlapján szereplő energetikai stratégia azzal számol, hogy 2030-2050 között folytatódik a lassú csökkenés a kőolaj kitermelésben. A dokumentum szerint az importfüggőség közép- és hosszú távon csakis a kitermelés ösztönzésével, valamint a fosszilis üzemanyagok hatékonyabb felhasználásával kerülhető el. (Radio România Actualităţi)

Nem támogatják a képviselők a visszatérést a kétfordulós polgármester-választáshoz

A képviselőház elutasította tegnap a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről szóló törvénytervezetet, így marad a jelenleg hatályos egyfordulós megmérettetés. A tervezetet a 2020-as parlamenti választáskor a törvényhozói testületből kiesett, Traian Basescu volt államelnök által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) terjesztette be 2016-ban. A dokumentum értelmében amennyiben egyetlen jelölt sem kapja meg a leadott szavazatok többségét, akkor a második fordulóban az első két helyezett jelölt folytatja a megmérettetést. Az RMDSZ nem támogatta a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amely korábban már hatályban volt. A szövetség azzal érvelt, hogy a második fordulóban a román jelöltek rendszerint összefogtak a magyar jelölt ellen az etnikailag vegyes településeken, az ilyen alkalmi koalíciók pedig rontják a választások demokratikus jellegét. A kétfordulós választást szorgalmazók ezzel szemben azt állították, hogy a kétfordulós rendszer nagyobb legitimitást biztosít az elöljáróknak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin