Reuniune pe tema scumpirii carburanţilor, la Palatul Victoria

Reuniune pe tema scumpirii carburanţilor, la această oră, la Palatul Victoria. Ministerele Finanţelor şi al Energiei trebuie să prezinte datele şi motivele pentru care preţurile la benzină şi motorină nu se mai opresc din creştere.

Întâlnirea are loc şi în contextul în care PSD a cerut ca guvernul din car face parte, să ia măsuri, urgent, pentru scăderea preţurilor la pompă, şi chiar să le plafoneze. Petruţa Obrejan urmăreşte subiectul. Este în direct cu detalii. Bună ziua!

Reporter: Bună ziua! Evoluția prețurilor la pompă, aproape de la o zi la alta, reprezintă o problemă atât pentru șoferii obișnuiți, cât și pentru profesioniști și companiile acestora, pentru că înseamnă mai mulți bani care pleacă din buzunar. Iar reacțiile acestora nu trec neobservate, spun actualii guvernanți.

De altfel, chiar săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă cerea miniștrilor energiei și finanțelor să vină cât mai repede cu o analiză în guvern, pentru a înțelege care din componente generează scumpirea carburanților. Iată, astăzi este o primă discuție aici, la Palatul Victoria. Practic, social-democrații vor ca ministrul energiei să vină cu o propunere prin care Executivul să poată interveni pentru a contracara creșterea prețurilor, inclusiv plafonare, stabilirea unui preț maxim la clientul final și chiar eliminarea adaosului comercial pe tot lanțul, de la producător, la benzinărie.

Liberalii cred, la rândul lor, că scumpirea carburanților poate fi temperată doar prin măsuri fiscale, adică Adrian Cîciu, ministrul social-democrat al finanțelor, ar trebui să găsească soluții, la fel de repede, care să determine scăderea prețurilor în benzinării. Adică Ministerul Finanțelor, spun liberalii, ar putea fie să reducă accizele, TVA-ul, fie să impoziteze profitul sau să plafoneze prețurile.

Trebuie spus că față de aceeași perioadă a anului trecut, statul a câștigat în plus 600 de milioane de euro, potrivit unei analize făcute de Asociația Energiei Inteligente. La discuțiile de aici, de la Palatul Victoria, participă, alături de premier, ministrul finanțelor, Adrian Cîciu și secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan./ctuluc/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 iunie