2022. június 23.

Módosította a Képviselőház az elektronikus kommunikáció törvényét

A kezdeményezésre azt követően került sor, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősítette azt a szabályozást, ami nem tiltotta meg a nemzetbiztonsági szolgálatoknak azt, hogy információkat kérjenek az internetes szolgáltatások felhasználóiról, beleértve az olyan alkalmazásokat is, mint a WhatsApp, vagy a Telegram. A taláros testület szerint ez a szabályozás sérti az alapvető emberi jogokat és szabadságjogokat.

A Képviselőház az említett észrevételek figyelembevételével módosította a törvényt. A törvénymódosítást ezek után még a Szenátusnak is el kell fogadnia. (RADOR Hírügynökség)

Ismét a parlament napirendjén vannak a medvetámadások

Újratárgyalta és a jogszabály végső formáját szavazta meg a Képviselőház a medvetámadások leküzdésére vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt. Az emberek életét és javait fenyegető veszélyes medvék ezután is kilőhetők a településeken kívül is. A törvény végső változatában tisztázzák, hogy miként lehet közbelépni az emberek vagy gazdaságok elleni medvetámadás esetén. A beavatkozás kizárólag a szakszemélyzetnek engedélyezett és tilos engedély nélkül bármilyen vadászfegyverrel belépni a vadászterületekre. A sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvényt Klaus Iohannis államfő küldte vissza felülvizsgálatra a parlamentnek. (Radio România Actualităţi)

Továbbra is gondot okoz az önkormányzatoknak a hulladékkezelés

Romániában minden megyeszékhelyen gondokat okoz a hulladékgazdálkodás – derül ki az Act For Tomorrow és a Romániai Akadémiai Társaság nemkormányzati szervezetek jelentéséből. A dokumentum megemlíti a hulladékgazdálkodás minőségének javításáért erőfeszítéseket tevő városokat, mint amilyen Nagyszeben, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda vagy Iasi. A szerzők azt is megemlítik, hogy már megbüntettek több városi önkormányzatot, mert a hatályban lévő szabályozásoknak még a minimumát sem tartották tiszteletben. A jelentés szerint a polgármesteri hivatalok 65 százaléka semmilyen ingyenes megoldást nem javasol az építkezési, 11 százaléka pedig a nagyméretű hulladékok begyűjtésére.(RADOR Hírügynökség)

Az Európai Parlament határozatot fogad el arról, hogy megadják az EU tagjelölti státust Ukrajnának és Moldova Köztársaságnak

A kérdésről szerdán tartott vitán a képviselők hangsúlyozták, hogy Moldova Köztársaság nyilvánvalóan a reform, a korszerűsítés és a korrupció leküzdésének útján jár. Siegfried Mureşan liberális európai parlamenti képviselő szerint Grúzia is Európa felé tekint, de fel kell gyorsítania a reformokat. Hangsúlyozta, a szabályok viszont azonosak mindenki számára. Mureşan szerint a kisinyovi hatóságok uniós integrációra vonatkozó elhatározása jelenleg nagyobb, mint a grúziai hatóságoké. Az Európai Parlament határozatot fogad el a helyreállítási és reziliencia mechanizmussal kapcsolatban, amely szerint a finanszírozást a jogállam biztosításától és az uniós beruházások maximális hatásfokának biztosításától teszik függővé. (Radio România Actualităţi)

A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy nyissanak ajtót a népszámlálást végző biztosoknak

Ezek száma így sem elégséges, a lakosság pedig tartózkodó velük szemben. Bukarestben van a legnagyobb hiány biztosokból, de az ország többi nagyvárosában sincs elég személyzet a népszámlálás elvégzésére – mondta Tudorel Andrei az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke a közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorában, Bukarestben, Temesváron, Iaşi-ban és Kolozsváron van a legnagyobb hiány biztosokból, ami meglepő, mert ezt a munkát többen végezhetik, köztisztviselők, diákok, oktatásban dolgozók, gyakorlatilag semmilyen megszorítás nincs a népszámláláson való részvétel tekintetében. Az érdekeltek a polgármesteri hivataloknál vagy a területi statisztikai igazgatóságoknál iratkozhatnak fel biztosnak, a felkészítés egyetlen napot vesz igénybe. Tudorel Andrei szerint a nagyvárosokon kívül nem áll fenn annak a veszélye, hogy a népszámlálás befejezésének időpontjáig, július 17-ig, ne lehessen begyűjteni a szükséges adatokat a személyekről és lakásokról. Hozzátette, vannak olyan megyék, ahol az adatok több mint 70 százalékát begyűjtötték, vagy Botosani megye, ahol ez az arány meghaladja a 80 százalékot. A statisztikai intézet vezetője szerint egyelőre nem szándékoznak meghosszabbítani a népszámlálás időtartamát, de időben közölnek minden változást.(RADOR Hírügynökség)