Revista presei internaționale – 23 iunie

”Europa trebuie să se pregătească pentru o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești”, avertizează șeful Agenției Internaționale pentru Energie. Într-un interviu pentru Financial Times, Fatih Birol a explicat că reducerea livrărilor de gaze din ultimele săptămâni, puse de Rusia pe seama unor lucrări de mentenanță la diverse gazoducte, ar putea fi, de fapt, începutul unor reduceri și mai mari, menite să-i împiedice pe europeni să facă stocuri în perspectiva iernii. ”Marea temere este că Rusia va continua să folosească exporturile sale de gaze ca șantaj în cursul acestei ierni, când țările europene au cel mai mult nevoie de ele pentru a asigura încălzirea locuințelor și pentru a-și menține industria pe linia de plutire”, avertizează și revista americană Fortune. Acuzând Rusia de ”acțiuni foarte incorecte”, Uniunea Europeană dă semnalul unei reveniri temporare la cărbune, constată Reuters, comentând că presiunile de pe piața gazelor și creșterea explozivă a prețurilor declanșează o cursă pentru combustibili alternativi. Totuși, responsabilii europeni țin să sublinieze că blocul comunitar nu se va abate de la obiectivele climatice stabilite pe termen lung, mai notează Reuters.
Între timp, datele Eurostat constată variații semnificative ale prețurilor la produsele de larg consum între diferitele țări europene. Astfel, în anul 2021 cele mai mici prețuri din UE au fost constatate în România și Bulgaria (cu 56% sub media europeană), în timp ce cele mai scumpe țări au fost Danemarca și Irlanda (cu 140% peste media europeană), scrie Euobserver.
CNN observă că președintele rus Vladimir Putin încearcă o revenire pe scena mondială prin participarea la summitul țărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), organizat de China prin video-conferință. Pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent care lovesc economia rusă din cauza războiului din Ucraina, Putin a pledat pentru o întărire a legăturilor dintre ţările BRICS, notează La Libre Belgique, în timp ce The India Times remarcă intenția lui Putin de a redirecționa comerțul și exporturile de petrol către China și India. Beijingul, la rândul lui, vede în organizarea acestui summit o ocazie de a promova propriul model de guvernare, remarcă Al Jazeera. Potrivit site-ului arab de știri, presa de stat din China a ridicat în slăvi țările BRICS pentru că sprijină ”cooperarea multilaterală fără stiluri, forme și principii occidentale”.
România beneficiază de un articol elogios în presa ucraineană, cotidianul Kyiv Post subliniind încă din titlu că ”Sprijnul României pentru Ucraina merită mai multă apreciere”. ”Sunt multe țări care ajută considerabil Ucraina, dar o mare parte a acestui ajutor nu este de domeniul public ori se disipează în noianul de știri”, precizează pentru început ziarul ucrainean, continuând: ”Una dintre țările al căror ajutor consistent e demn de atenția noastră este România, care îi susține și ajută pe ucraineni în toate felurile posibile, încă din primele zile de război. E una dintre principalele țări care transportă ajutoare din SUA pentru Ucraina și a treia țară de tranzit pentru livrarea de arme și echipamente”. „Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști, România aprovizionează Ucraina cu combustibil, echipamente medicale și dezinfectanți. De asemenea, camioane pline cu ajutoare umanitare sosesc în mod regulat în Ucraina” mai scrie Kyiv Post, amintind și de ajutorul acordat celor peste 800.000 de refugiați primiți de România. Ziarul ucrainean mai notează și că ”în prezent se poartă discuții politice cu privire la propunerea de a fi folosit portul Constanța pentru exporturile ucrainene, cât timp porturile din Ucraina vor rămâne sub blocadă”.
Performanța extraordinară a înotătorului român David Popovici este de asemenea remarcată de presa internațională. În timp ce Reuters îl numește o ”stea în ascensiune a sportului”, The Times îl compară cu legendarul înotător australian Ian Thorpe și consideră că David Popovici este ”noul Thorpedo” care ”poate schimba aspectul stilului liber”, dorind ”să facă imposibilul posibil”.

RADOR – Carolina Ciulu