Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Prin Turneul Internaţional Stradivarius 2022 ‘Paganini Magic’, care va debuta la Oradea, nord-vestul României, violonistul Alexandru Tomescu şi chitaristul Dragoş Ilie vor împlini, peste secole, una dintre ultimele dorinţe ale lui Paganini: un turneu de vioară şi chitară. Turneul va începe duminică, 26 iunie, în Catedrala Greco-Catolică ‘Sfântul Nicolae’ din Oradea, urmând alte 14 concerte în diferite oraşe din ţară, până în 16 iulie. Violonistul a precizat că, în această ediţie, va cânta, în primă audiţie, împreună cu Dragoş Ilie, o serie de sonate pentru vioară şi chitară clasică, semnate de Niccolo Paganini, într-un un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printr-un concept de light design de excepţie. Mă bucur din tot sufletul să îl am alături de mine pe Dragoş Ilie, un muzician remarcabil, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale, care a ales să trăiască şi să studieze în SUA. Special pentru Turneul Stradivarius, Dragoş revine în România, ocazie rară de a-l asculta live, la chitară clasică, la noi acasă, a subliniat Tomescu. La rândul său, Dragoş Ilie a declarat că urmăreşte acest turneu de multă vreme şi este foarte entuziasmat să se alăture lui Alexandru Tomescu, artist pe care îl admiră foarte mult. Ediţia a XV-a a Turneului Stradivarius propune publicului să se implice şi să acţioneze în sprijinul ucrainenilor afectaţi de război, fondurile colectate urmând să fie donate tinerilor artişti refugiaţi din Ucraina.

2) Peste 160 de sportivi şi antrenori ai loturilor naţionale de judo copii şi tineret din Ucraina se vor pregăti pe litoralul românesc al Mării Negre, la Centrul de agrement New Paradise din Eforie Sud, unitate deschisă oficial la începutul acestui sezon estival. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a declarat că tinerii ucraineni vor beneficia de cazare, hrană şi de toate condiţiile necesare pentru a se antrena.

Aceşti tineri au nevoie de sprijinul nostru, iar sportivii ucraineni, nevoiţi să îşi abandoneze ţara şi tot ceea ce a însemnat ‘acasă’ pentru ei, cu atât mai mult au nevoie de noi. Sportul le oferă motive să zâmbească şi să uite de dezastrul din ţara lor, a declarat oficialul, care a mulţumit autorităţilor locale pentru realizarea proiectului. Într-un interval scurt de timp, au reuşit să se mobilizeze, să aducă aceşti copii din Ucraina, să le ofere cazare, hrană şi să le asigure toate condiţiile pentru a se antrena, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.