2022. június 24.

Lucian Heiuş: A digitalizáció fontos eleme a pénzügy reformjának

Az Országos Pénzügy-igazgatási Hatóság (ANAF) elnöke ezt ma nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Az intézményvezető hozzátette, hogy az ehhez szükséges pénzügyi alapok el vannak különítve az Országos Helyreállítási Terv keretében. A digitalizációs program befejezését 2025-re tervezik.
A közszolgálati rádió riportere, Daniela Vasilescu arról tudósított, hogy a Pénzügyminisztériumnak 350 millió lejből kell megvalósítania a digitális átállást.
Lucian Heiuş: „Azt szeretném, ha e folyamat révén nőne azoknak az állampolgároknak a száma, akik önkéntesen nyújtják be adóbevallásaikat. Hogyan történhet ez meg? Úgy, hogy több szolgáltatást nyújtunk a lakosságnak. Egyidejűleg létre kell hoznunk azokat az internetes platformokat, amelyek jobban igazodnak a piaci követelményekhez és kiszűrik azokat a jelenségeket, amelyeknek egy tisztességes gazdaságban nem lenne helyük” – mondta az ANAF elnöke. (RADOR Hírügynökség)

Rövidesen lejárnak az üdülési woucherek

Még egy hétig, június 30-ig használhatók még fel a tavalyelőtt kibocsátott üdülési értékjegyek (woucherek) – figyelmeztetett a Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesülete. Ezek kizárólag romániai üdülésre fordíthatók, a szolgáltatásoknak minimum egy éjszakai szállást is kell tartalmazniuk. Idén májusig 190 millió euró értékben bocsátottak ki üdülési csekkeket. A turisták leginkább tengerparti, Duna-deltai üdülésekre, gyógyfürdőkre, hegyvidéki kirándulásokra, hétvégi kiruccanásokra vagy belföldi körutakra használják fel ezeket – derült ki az idegenforgalmi ügynökségek adataiból. (Radio România Actualităţi)

Az Országos Helyreállítási Programból finanszírozzák a Karánsebes és Lugos közötti vasút korszerűsítését

A brăilai híd kivitelezője nyerte meg a Karánsebes-Arad-Temesvár útszakaszon lévő korszerűsítési munkálatokra kiírt versenytárgyalást. A modernizálás után a személyszállító vonatok 160 km/h sebességgel fognak közlekedni. A munkálatok 1,4 milliárd lejbe kerülnek. (RADOR Hírügynökség)

Pénteken 10 órától iratkozhatnak be a magánszemélyek az elektromos háztartási cikkek roncsprogramjába

A Környezetvédelmi Alap Ügykezelőségének közleménye szerint 400 lejes utalványt adnak mosó- és mosogatógépek, hűtőszekrények vagy mélyhűtők vásárlására. Az utalványokat június 30-ig osztják ki, a határidőt azonban meghosszabbíthatják addig, amíg elfogy az erre fordított 25 millió lejes keret. A jóváhagyott magánszemélyek listáját a környezetvédelmi alap holnapján teszik közzé és az érdekeltek csak ezt követően vásárolhatják meg a készülékeket a programban részt vevő kereskedőknél. (Radio România Actualităţi)

Három hónapig literenként 50 banival támogatja a kormány az üzemanyagárat

Erről tegnapi ülésén döntött a kabinet. A kedvezmény felét az állam számolja el, a másik felét a kőolajipari vállalatok. A kormány ugyanakkor elfogadta az alkalmazási szabályokat a különleges értékjegyekre, amelyekkel a másnál végzett háztartási munkát lehet kifizetni magánszemélyeknek. Ezeket a jegyeket bankkártyán vagy papíron vásárolhatják meg az érdekeltek. A kormány ugyanakkor meghosszabbította a COVID világjárvány idején alkalmazott azon rezidens orvosok egészségügyi rendszerben maradását, akik nem jelentkeztek a szakorvosi vizsgára. Ezeket maximum egy évig lehet foglalkoztatni a felkészülési időszak lejárta után. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR