Nu există cu adevărat o modalitate sigură de a obține un bronz perfect – orice bronz este un semn de deteriorare a pielii, care provoacă leziuni, riduri și chiar cancer. A încerca să obținem un bronz sănătos sau în condiții de „maximă siguranță” este ca și cum am încerca să comandăm cel mai sănătos fel de mâncare de la fast food. Ceea ce trebuie să căutăm, de fapt, este versiunea „cel mai puțin dăunătoare” a efectului pe care îl dorim. Aşa ar fi corect să tratăm lucrurile! Ca orice persoană palidă de atâta iarnă, tânjim cu toții chiar și după o cantitate insignifiantă de pigment pe piele. Dar puțină energie solară se poate transforma în prea mult pentru tenul nostru, la fel ca și „daunele” UV. O singură arsură solară poate crește exponențial șansele de cancer de piele. Unde mai pui că ne face să părem și mai în vârstă! Aproximativ 90% din efectele îmbătrânirii care își fac simțită prezența pe pielea pacienților, în special pe față, se datorează radiațiilor ultraviolete de la soare, susțin doctorii dermatologi, care adaugă (în cor) o perspectivă mai puțin plăcută asupra bronzului: „Credem că este important ca pacienții să înțeleagă că bronzarea rezultă din încercarea corpului de a proteja pielea de deteriorarea celulară cauzată de radiațiile ultraviolete. Melanina pe care o produce pielea ca răspuns la lumina soarelui este cea care produce bronzul, dar este, de asemenea, un indiciu că pielea a suferit leziuni din cauza expunerii la soare.” Offff! Deci, oare există un mod sigur de a obține un bronz perfect? (Sau mai degrabă, bronzul „cel mai puțin dăunător”?)

Expunerea moderată la soare este, totuși, benefică pentru sănătate și ne ajută să obținem acea nuanță arămie a pielii pe care ne-o dorim. Secretul este să respectăm întocmai câteva reguli esențiale pentru a obține un bronz impecabil, fără a ne risca propria sănătate. Prea mult timp petrecut la soare poate cauza probleme grave atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, printre care arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii, pigmentarea pielii și apariția petelor, pistruilor și alunițelor, și nu în ultimul rând, cel mai serios risc, cel al apariției cancerului de piele. Având în vedere toate acestea, este bine să știm cum să ne expunem corect la soare, ca să ne bronzăm și să ne protejăm sănătatea în același timp. Bronzarea pielii în sine nu aduce niciun beneficiu medical, fiind, doar, o practică estetică introdusă în moda secolului al XX-lea, odată cu timpul de loisir și băile de soare. O legendă din lumea modei spune că bronzarea corpului a devenit o practică populară începând din anul 1923, atunci când celebra creatoare de moda Coco Chanel s-a bronzat, din întâmplare, într-o excursie în sudul Franței, fotografii cu chipul ei bronzat devenind un simbol de frumusețe și relaxare. Odinioară, pielea cea mai frumoasă era considerată cea neexpusă la soare. Doar femeile bogate îşi puteau permite umbrele și pălării, în timp ce cele sărace erau nevoite să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. Astăzi, însă, lucrurile stau altfel, pielea ciocolatie fiind apanajul persoanelor cu o senzualitate debordantă.

Ce sunt razele ultraviolete?
Razele ultraviolete numite și raze UV, sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc. Denumirea de „ultraviolet” provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe, care are o lungime de undă învecinată, doar că ceva mai mare. În cantități mici, razele ultraviolete sunt extrem de benefice pentru sănătatea noastră. În funcţie de lungimea undelor razele ultraviolete sunt de 3 tipuri: UVA, UVB şi UVC. Pentru razele ultraviolet de tip C nu trebuie să ne facem griji pentru că sunt filtrate de atmosferă şi nu ajung pe Pământ. Razele UVB sunt puternice şi reprezintă principala cauză pentru arsurile solare şi mutaţii genetice precanceroase. Pe scurt deteriorează pielea iremediabil şi provoacă nemilosul cancer. Razele UVA penetrează pielea mult mai profund şi pot produce leziuni deoarece sunt responsabile pentru generarea de radicali liberi, deteriorarea fibrelor de elastină şi colagen şi a dermei. Aceste nu ard pielea precum cele UVB, dar produc o pigmentare în minutele următoare expunerii care nu este datorată formării unei noi melanine, ci a oxidării melaninei deja prezente în piele. Pe scurt, acestea sunt razele responsabile de îmbătrânirea şi degradarea pielii. Aveţi grijă să vă expuneți treptat razelor ultraviolete și, totodată, să o faceți în mod egal pentru fiecare zonă. Cu cât aveți pielea mai albă, cu atât grija trebuie să fie mai mare! De regulă se recomandă expunerea treptată și dozată la razele UV iarna și primăvara devreme, metodă care pregătește, practic, pielea pentru contactul cu primele raze solare puternice ale anului. Creșteți constant timpul petrecut la plajă, în funcție de intensitatea bronzului obținut. De asemenea, rotiți-vă după soare, astfel încât razele sale să cadă mereu perpendicular pe piele. Pentru a știi care este poziția corectă, așezați-vă cu spatele la soare, astfel încât umbra corpului să cadă drept pe pătură sau pe șezlong. Țineți cont că razele ultraviolete trec prin umbrelă, deci o astfel de protecție nu va fi completă. Dacă veți ignora aceste avertismente, nu doar sănătatea vă va fi pusă în pericol, ci și mult doritul bronz. După câteva zile, veți observa că acesta va începe să-și piardă intensitatea, mai exact se va coji și vă veți alege doar cu niște pete inestetice.

Ce este factorul de protecţie solară sau SPF?
Este un mit acela conform căruia produsele care conțin factor de protecție solară nu dau voie pielii să se bronzeze. Este adevărat că acestea influențează timpul de bronzare, însă, grație filtrului contra UV conținut, contribuie la obținerea unui bronz nu doar sănătos, ci și frumos. Este important să alegeți produsele cu factor de protecție în funcție de tipul de piele. Cu cât pielea este mai deschisă la culoare și mai sensibilă, cu atât SPF-ul trebuie să fie mai mare, fiind necesar chiar și un SPF 50. După ce ați obținut o piele cu tentă aurie, cu alte cuvinte, după primele zile de plajă, puteți scădea SPF-ul direct proporțional cu nuanța, însă acesta nu trebuie să fie niciodată mai mic de SPF 15, întrucât protecția UV este nulă în acest caz. Factorul de protecţie solară reprezintă cantitatea de radiaţie pe care pielea o poate primi până în momentul în care începe să se înroşească atunci când folosiți cremă cu protecţie, faţă de situaţia în care pielea nu este protejată. Dacă pielea dvs. se înroşeşte după 3 minute, prin aplicarea unui produs de protecţie acest timp se va înmulţi cu valoarea factorului de protecţie solară. De exemplu, în cazul unui produs cu SPF 15 veți putea sta 45 minute fară probleme la soare, iar în cazul unui produs cu SPF 30 veți putea sta 90 de minute până veți începe să vă înroşiți. Probabil aţi observat că au apărut pe piață produse care promit protecţie chiar şi după ce ați intrat în apă. Ei bine, trebuie să ştiţi că în contact cu apa gradul de protecţie scade cu cel puţin 50% şi că produsul trebuie reaplicat.

Mituri despre cremele cu protecţie solară
• Dacă folosim creme cu SPF nu ne mai bronzăm. FALS! Mai ales dacă folosim un produs cu filtru mineral. Filtrele chimice absorb razele UV de la nivelul pielii, în vreme ce filtrele minerale reflectă razele ultraviolete, formând o barieră între piele și razele nocive. Acestea împiedică razele UV să penetreze pielea.
• Dacă stăm sub umbrelă vom fi protejați. PARȚIAL FALS! Vom fi protejați doar de razele UVB, deoarece razele UVA trec şi prin sticlă, nori sau diferite materiale.
• Dacă stăm la plajă în orele nepermise ne vom bronza mai repede. FALS! Doar ne vom arde pielea şi nimic mai mult.
• Persoanele cu ochii deschişi la culoare sunt mai sensibili la lumină şi raze UV. ADEVĂRAT!
• Crema este singurul produs de care avem nevoie! FALS! Chiar dacă v-ați dat cu cremă pe corp, trebuie să șțiţi că părul și ochii sunt la fel de expuși radiației. Prea mult soare va dăuna părului dvs. lăsându-l uscat, tern și decolorat. Așa că aveţi nevoie de extra-protecție. În funcție de preferințele fiecăruia în materie de modă, puteţi alege să purtaţi o pălărie stilată, o şapcă, un turban sau pur și simplu vă puteţi proteja sub o umbrela colorată. Protejaţi-vă, totodată şi ochii cu ochelari de soare. Alegeţi-i pe aceia care au filtru de la UV400 pentru a fi siguri 99% de protecția ochilor împotriva ambelor tipuri de raze UVB și UVA.
• Uleiurile naturale protejează pielea. NIMIC MAI FALS! Oricât am repeta acest lucru tot nu va fi de-ajuns! O greșeală frecventă pe care o facem este să folosim uleiuri naturale la plajă, pentru protecție solară. Este un pericol foarte mare pentru pielea noastră, fiindcă uleiurile naturale NU conțin factor de protecție ori conțin în mod natural un factor de protecție foarte redus. Astfel, uleiul de măsline, uleiul de cocos sau alte variante populare nu fac decât să creeze o peliculă la suprafața pielii, care oferă senzația de hidratare, și nimic mai mult. Ne vom bronza mai rapid, fiindcă pielea se va încinge, însă ne putem alege la finalul zilei cu niște arsuri solare de toată „frumusețea”. Așadar, adepții produselor bio, trebuie să știe faptul că uleiurile naturale, ca cel de măsline, foarte populare în aceste vremuri, NU protejează pielea de efectele negative ale soarelui. Uleiurile naturale nu conțin factor de protecție, deci sunt lipsite de substanțe active care vă pot proteja de ultraviolete.

Reguli esențiale de respectat pentru un bronz de invidiat
* Evitați întotdeauna solarul – Bronzarea la salon nu mai este atât de populară așa cum era în urmă cu câţiva ani, tocmai pentru că oamenii au înțeles cât de periculoase sunt razele UV produse de aparatele de tip solar. Dar, cu toate acestea, există saloane de înfrumusețare care își promovează dmeniul de activitate susținând că dețin aparate de ultimă generație, care ne ajută să obținem bronzul perfect fără riscuri pentru sănătate. Medicii avertizează că nu trebuie să ne lăsăm păcăliți. „Nu este metoda potrivită de a te bronza. Aparatele pentru bronzat eliberează cantități imense de raze UVA și deloc raze UVB, care stimulează producția de vitamina D. Acestea cresc riscul de cancer de piele cu până la 71%”, declară specialiștii dermatologi. Responsabile de apariţia bronzului sunt razele UVB care provoacă pielii o reacţie naturală de apărare împotriva agresiunii solare. Bronzul protejează pielea împotriva arsurilor solare, însă nu formează un scut impenetrabil. În momentul expunerii la soare pielea începe să producă melanină pe care o trimite către straturile superioare ale pielii, unde ea are rolul de a forma un scut care să absoarbă şi să împiedice pătrunderea ultravioletelor în straturile profunde. Melanina este pigmentul care dă culoare bronzului şi poate fi maro sau portocaliu. Producerea acestui pigment necesită timp și resurse – energie, vitamine, minerale, iar dacă pielea este expusă prea mult şi unor raze prea puternice ea nu are timp să se dezvolte natural şi astfel apar arsurile care degradează pielea.

* Aplicați loțiunea de protecție solară potrivită – Nu vă bazați doar pe indicația SPF. Căutați pe etichetă termenii „protecție UVA și UVB”. Alegeți o cremă sau o loțiune cu SPF 30 în locul uneia cu SPF 50. „Filtrează 97% din razele UVB, în timp ce crema cu SPF50 filtrează 98%. Aceasta din urmă vă poate oferi un sentiment fals de siguranță și este atât de albă încât nu veţi simți nevoia să o reaplicaţi o dată la două ore, așa cum este recomandat. Dacă aveți pielea foarte închisă la culoare, o cremă cu SPF15 este suficientă”, recomandă medicii. Un bronz perfect începe cu crema de protecție solară potrivită vârstei celui care o folosește și tipului de piele. Trebuie să știți, însă, că nicio cremă nu vă va proteja sută la sută de eventualele probleme de sănătate, dacă expunerea la soare este nechibzuită. Este indicat să evitați să faceți plajă sau să vă expuneți la soare în intervalul orar 11:00-16:00, când radiațiile solare sunt extrem de puternice și dăunătoare organismului uman. Persoanele cu pielea albă, translucidă sau copiii care au mai puțin de 14 ani, care se înroșesc foarte ușor în contact cu ultravioletele, nu se vor expune la soare fără a avea pielea protejată cu crema cu factor de protecție 40 sau 50. Persoanele cu piele nomală (adica nici prea deschisă, nici prea închisă) și minorii cu vârste de peste 14 ani, care se bronzează destul de ușor, dar care se și înroșesc, este bine să se expună la soare doar după ce și-au „asigurat” pielea cu cremă cu factor de protecție 30. Persoanele cu piele măslinie, fie că vorbim de minori între 14 și 18 ani, fie de adulți, care se bronzează destul de ușor și care se înroșesc destul de rar, este bine ca înainte de expunerea la soare să folosească o cremă cu factor de protecție solară 15 sau 20. Bine de știut este și faptul că aceste creme trebuie aplicate pe piele cu aproximativ o oră înainte de a merge la plajă sau de expunerea la soare. După cel mult 2-3 ore trebuie reluată procedura și trebuie reaplicat pe piele un nou strat de cremă protectoare. Important!!! Aceste produse se pot folosi doar când soarele este blând, adică dimineața și după-amiaza târziu. Dermatologii recomandă ca înainte de expunerea la soare să ajutați pielea să beneficieze de un bronz sănătos. Pentru a face acest lucru, este recomandat să aveți grijă să vă exfoliați pielea. Procedura va ajuta la îndepărtarea celulelor moarte, murdăriei și sebumului, dând astfel șansa la un bronz sănătos și uniform. Crema cu factor de protecție solară nu trebui să vă lipsească în niciun anotimp. În funcție de sezon, trebuie să aplicaţi pe piele crema cu factor mai mic mic (6-10- dacă este sezonul rece) și să creșteţi ușor în funcție de anotimp, temperatură, perioada în care alegeţi să vă expunţi la soare, de vârstă și de tipul de pigment. Nu vă lăsaţi păcăliţi de lipsa agresivității razelor UV nici dacă staţi la umbră sau dacă este înnorat. Pielea are la fel de multă nevoie de cremă cu factor de protecţie solară.

* Respectați timpul de expunere la soare – Pielea va atinge punctul maxim de bronzare atunci când nu mai poate produce melanină, pigmentul care oferă culoare pielii bronzate. Prin urmare, este inutil să stăm toată ziua la soare! „Fiecare persoană are pragul său de melanină, care este atins de obicei după două, trei ore de expunere sau chiar mai puțin, dacă pielea este mai albă”, explică dermatologii. După această perioadă de timp, nu faceți altceva decât să vă expuneți pielea inutil la efectele nocive ale razelor UV. Există, totuși o anumită „cantitate” de ultraviolete la care vă puteți expune fără pericolul cancerigen. Puteți afla ușor care este cantitatea optimă de ultraviolete de care are nevoie organismul dvs. achiziționând un plasture inteligent sau o brățară specială. Acestea vă vor arăta, prin schimbarea culorii, cantitatea suficientă de raze ultraviolete înmagazinate la nivel cutanat și momentul când este bine să vă retrageți la umbră sau să vă acoperiţi cu haine lejere sau cu un prosop. Societatea Română de Dermatologie recomandă în acest sens dispozitivul Sun Meter, un produs eficient ce se potrivește tuturor categoriilor de vârstă, indiferent că este vorba de copii, tineri sau persoane mature, întrucât acest dispozitiv oferă soluţia inteligentă prin care vă puteţi bucura în siguranţă, de soare! După expunerea la soare este nevoie de o hidratare corespunzătoare, folosind loțiuni de corp dense, pentru piele deshidratată.

* Retrageți-vă la umbră – „Dacă luați pauze atunci când stați la plajă și vă retrageți la umbră, reduceți intensitatea razelor UV care intră în contact cu pielea și preveniți în acest fel riscul apariției arsurilor. Veți avea un bronz mai sănătos și mai rezistent”, explică medicii.

* Înlocuiți produsele de accelerare a bronzării cu suplimente naturale – Medicii avertizează că produsele cosmetice vândute sub titulatura de „accelerator pentru bronzare” nu fac nimic pentru a stimula producția de melanină la nivelul pielii. „Nimic din ceea ce aplicați pe piele nu poate îmbunătăți producția de melanină, pigmentul de culoare închisă care protejează pielea. Dar dacă luați zilnic un supliment de betacaroten vă poate ajuta. Nu înseamnă că veți avea nevoie de mai puțină protecție solară, ci doar că stimulează sistemul natural de apărare a pielii împotriva razelor UV, îmbunătățindu-i capacitatea de a se bronza”, explică medicii specialiști în tratarea cancerului de piele.

* Consumaţi alimente care îți protejează pielea – Unele alimente sunt cunoscute ca având o concentrație mare de licopen, o substanță pe care pielea o folosește în mod natural pentru a se proteja de razele UV. Acesta este un antioxidant care se găsește în roșii și în alte fructe sau legume de culoare roșie și are capacitatea de a stimula protecția naturală a pielii împotriva razelor solare cu până la 33%. Medicii sunt adepți declarați ai antioxidanților numiți polifenoli, ceaiul verde fiind unul dintre exemple. Ceaiul verde este un produs care calmează şi pielea maltratată de razele solare. Puteţi folosi comprese înmuiate în ceai verde la temperatura camerei aplicându-le pe zonele cu probleme. De asemenea, mierea este cunoscută pentru proprietățile sale de a vindeca rănile și arsurile pielii și poate ajuta în astfel de situații. Și peștele bogat în omega 3 stimulează capacitatea de protecție a pielii. De asemenea, ciocolata neagră conține flavonoide care protejează împotriva arsurilor solare, în timp ce despre cafea se crede (doar) că poate scădea riscul apariției cancerului de piele.

* Bronzul fals nu oferă protecție solară – Nu uitați că autobronzantele nu oferă absolut deloc protecție solară. Acestea pigmentează primul strat de celule al pielii și nu afectează în niciun fel nivelul de melanină. Le puteți folosi pentru a oferi un strop de culoare pielii înainte de a vă expune pentru prima dată la soare, atunci când vi se pare că pielea dvs. este prea albă. Spray-urile autobronzante implică aplicarea unui aditiv–dihidroxiacetonă (DHA) – care are un efect de bronzare prin tonare temporară a celulelor pielii, fiind considerat o alternativă populară de bronzare fără expunere la razele UV dăunătoare.

Beneficiile și riscurile expunerii îndelungate la soare
Beneficii
• Expunerea la soare crește nivelul de vitamina D din organism.
• Mulți oameni consideră pielea bronzată ca fiind mai plăcută, mai estetică.
• Expunerea la soare poate îmbunătăți starea de spirit a unei persoane, contribuind la creșterea nivelului de serotonină (hormonul fericirii).
• Expunerea la soare poate reduce eczemele şi rinita la adolescenţi.
Riscuri
• Expunerea la soare poate conduce la deteriorarea ADN-ului, ceea ce poate declanșa apariția unor cancere de piele.
• Expunerea prelungită la soare îmbătrânește pielea prematur, duce la apariția ridurilor și a petelor și scoate în evidență vergeturile.
• Expunerea îndelungată la soare poate duce la arsuri solare.
• Riscurile expunerii prelungite la soare mai includ: erupții cutanate; îmbătrânirea prematură a pielii – pielea își pierde elasticitatea odată cu expunerea la soare, ceea ce poate provoca riduri și leziuni ale pielii; deshidratare cauzată de transpirație; melanom și alte tipuri de cancer de piele; leziuni oculare. Unele persoane ar trebui să evite complet expunerea la soare. Din această categorie fac parte: persoanele expuse unor tratamente dermatocosmetice, precum sunt cele cu laser; persoanele supuse unor tratamente topice pentru combaterea acneei, cum ar fi cele cu isotretinoin, sau retinoizi; persoanele cărora le sunt administrate medicamente de fotosensibilitate.
• O altă problemă de sănătate cu care vă puteţi confrunta din cauza expunerii la soare ar putea să fie și alergia solară. Se manifestă de obicei prin: înroşirea pielii, mâncărime, retenție de fluide, dureri, băşici. De regulă, semnele unei alergii solare apar după doar câteva minute de la expunerea la razele ultraviolete. Sunt și cazuri când reacțiile apar la câteva ore de la expunerea la soare sau la câteva săptămâni. Oricare ar fi durata apariției reacțiilor, trebuie să știţi că pielea va avea un aspect aspru și înroșit. Cu această problema de sănătate se luptă de obicei femeile cu pielea deschisă la culoare și cu vârstă cuprinsă între 20 și 40 de ani, bărbații fiind mai puțin afectați. În general, alergiile solare dispar singure în decurs de 10 zile, dar trebuie să știţi că pot dispărea și reapărea pe parcursul vieții, fără o explicație medicală clară. Cert este că pielea trebuie protejată cu crema de protecție cu SPF foarte ridicat (50+) și este nevoie să vă prezintați de urgență la medic pentru a vorbi despre problema de sănătate pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce priveşte protecţia.

Metode prin care bronzul poate dura mai mult
În general, bronzul obţinut prin expunerea la razele soarelui se menţine, în medie, de la 7 la 10 zile, înainte ca stratul exterior al pielii să înceapă să se exfolieze, în mod natural. Iata ce soluţii se pot avea în vedere pentru ca bronzul să dureze mai mult:

* Aplicaţi cremă de protecţie solară din plin – Regula „mai puţin înseamnă mai mult” cu siguranţă nu se aplică în cazul cremelor de protecţie solară. De fapt, dermatologii consideră că ar trebui aplicate cantități echivalente cu minim trei linguri de cremă pe tot corpul, înainte de a expune pielea la razele soarelui. Cele mai recomandate produse sunt loțiunile și cremele de protecție cu factor de protecție (SPF) 35 – 50. Aplicaţi loțiunile și cremele la fiecare 2 ore și/sau chiar mai des, dacă intraţi în contact cu apa.
* Faceţi dușuri reci – Dușurile calde au efect de deshidratare asupra pielii și accelerează procesul de decojire a straturilor de la suprafață. Dacă vreţi ca bronzul să dureze mai mult, faceţi dușuri reci. De asemenea, folosiţi un gel de duş pe bază de ulei, pentru a nu decoji prematur pielea bronzată.
* Hidrataţi pielea în fiecare zi – Hidratarea pielii din plin este esențială dacă doriți să vă păstrați bronzul (obținut cu mari eforturi) cât mai mult timp. O atenție specială ar trebui acordată zonelor deosebit de uscate, precum mâinile, picioarele, coatele și genunchi. Crema hidratantă trebuie aplicată în timp ce pielea este încă ușor umedă, pentru că ingredientele active să ajungă până în straturile profunde. Hidratarea face ca tonul pielii să fie mai echilibrat și ca strălucirea bronzului să rămână pentru mai mult timp. Atenție! Evitaţi produsele după soare care conțin alcool, întrucât pot usca excesiv pielea și pot grăbi decojirea straturilor de bronz.
* Exfoliaţi pielea o dată pe săptămână – Exfolierea pielii, deși, cere un pic de efort, este esențială, dacă vreţi să vă mențineţi bronzul. Înainte de plecarea în vacanță și la întoarcere sunt cele mai importante momente pentru a aplica loțiuni exfoliante și a elimina celulele moarte, pentru a menține pielea sănătoasă. După o zi lungă petrecută în aer liber, pielea are nevoie de un ritual de curățare. Cremele de protecție solară amestecate cu transpirația pot lăsa pielea lipicioasă și o pot îmbâcsi. Procesul de curățare a pielii ajută la eliminarea murdăriei, a sebumului și a impurităților nedorite de pe suprafață pielii. Pielea de pe buze este extrem de sensibilă. După expunerea feței la soare, este recomandat să folosiţi un exfoliant pentru buze care poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte de pe suprafața pielii. Folosiţi la final un balsam de buze hidratant, cu rol de protecție și calmare a pielii sensibile (ex. Balsam reparator de buze).
* Folosiţi ulei de corp – Pentru a arăta precum o celebritate ca scoasă din cutie este esenţial să aplicaţi un ulei de corp, în cantități mici, mai ales, pe brațe și picioare. Uleiul de corp hrănește pielea, conferă eleganţă și ajută la menținerea bronzului, punându-l, chiar, și mai mult în evidență.
* Consumaţi alimente bogate în betacaroteni şi pe cele cu tirozină – Betacarotenul este un compus chimic organic, sintetizat, care conține un pigment roșu-portocaliu care se găsește în multe fructe și legume. Consumul unor cantități mari de cartofi dulci, mango, morcovi și dovleci poate face pielea să pară mai închisă la culoare. Anumite alimente conțin un ingredient numit tirozină, care ajută la menținerea pielii bronzate mai mult timp. Printre acestea se numără: brânză, avocado, albuș de ou, somon şi migdale. Betacarotenul stimulează producția de melanină, hormonul responsabil de culoarea pielii, așa că este recomandat consumul de produse vegetale de culoare galben-portocalie și roșie, dar și frunzele verzi ale legumelor. De asemenea, uleiurile vegetale conțin vitamina E, esențială menținerii sănătății și frumuseții pielii. Uleiul de morcovi este ideal pentru accelerarea bronzului. Acesta este bogat în antioxidanți, betacaroten și oferă strălucire pielii. Datorită conținutului mare de provitamina A, uleiul de morcovi stimulează procesul de sinteză a melaninei. Pentru a obține rezultate cât mai bune, se recomandă utilizarea zilnică a uleiului de morcovi, chiar dinainte cu câteva săptămâni de a te expune la soare, preferabil pe pielea umedă. Pentru că este foarte concentrat, diluaţi-l cu un alt ulei, cum ar fi cel de cocos. Este foarte important de reținut faptul că uleiul de morcovi nu vă oferă protecție solară, ceea ce înseamnă că trebuie să aplicaţi peste acesta și o cremă protectoare! Trebuie să folosiți ulei de cocos de uz cosmetic, nerafinat sau virgin. Acesta creează o barieră de grăsimi saturate la suprafața pielii, pe care o apără de acțiunea razelor solare, dar și în profunzimea ei, unde menține hidratarea și previne crăparea sau uscarea pielii.
* Hidrataţi-vă – Hidratarea constantă ajută la prelungirea duratei de viață a celulelor corpului, inclusiv, a celulelor bronzate, de la suprafață pielii. Este recomandat să beţi un pahar cu apă la fiecare masa şi să aveţi în permanentă o sticlă de apă disponibilă, din care să beţi frecvent și constant. Gelurile cu aloe vera calmează, revigorează pielea, previn arsurile solare și ajută în procesul de hidratare a țesuturilor. (ex. Gel cu Aloe Vera Organic). Măștile șervețel pot fi utilizate pentru o hidratare suplimentară și rapidă a pielii expuse la razele soarelui vreme îndelungată. (ex. Mască hidratantă și calmantă).
* Evitaţi epilarea cu ajutorul cerii – Dacă doriţi un bronz de lungă durată, alegeţi alte metode de îndepărtare a părului nedorit de pe corp în loc de ceară. Această metodă poate dezlipi stratul superior al pielii, eliminând bronzul. În loc de o astfel de epilare, optaţi pentru aparatul de ras, pentru a menține bronzul mai mult timp. În acest caz, va fi necesar să hidrataţi din plin pielea după ras și să folosiţi o crema de ras hidratantă.
* Folosiţi un autobronzant nuanțator pe față – Fața este primul lucru pe care îl observă oamenii. Decolorarea bronzului de pe față este imediat vizibilă, astfel încât, utilizarea unui autobronzant poate menține un echilibru de culoare pe tot corpul. Folosiţi nuanțe apropiate de culoarea pielii, pentru a păstra o tentă de bronz natural (ex. Crema autobronzantă pentru față).

În loc de încheiere
Țineţi cont de recomandările (repetate) ale medicilor dermatologi
• Înțelegeţi (odată pentru totdeauna) orele optime la care să staţi la soare, pentru a vă bronza – Pielea noastră atinge un punct-limită când, din punct de vedere fizic, ea nu poate produce mai multă melanină, pigmentul care dă culoare bronzului, așa că nu are sens să staţi toată ziua la piscină ori pe plajă. Acest punct-limită, ne spun dermatologii, este diferit de la o persoană la altă, însă de regulă este vorba de 2 sau de 3 ore sau chiar mai mult, dacă aveţi pielea deschisă la culoare. După aceste 2-3 ore, nu faceţi altceva decât să vă supuneţi pielea daunelor produse de radiațiile ultraviolete (UV), pentru că organismul nu produce mai multă melanină.
• Staţi și la umbră – Faptul că faceţi pauze de la expunerea la soare va reduce intensitatea radiațiilor UV și implicit, va reduce riscul de a suferi arsuri solare, ceea ce înseamnă că bronzul dvs. va fi unul sănătos și că pigmentul va rezistă mai mult.
• Alegeţi produsul cu SPF corect – Pe ambalajul cremei sau loțiunii de plajă trebuie să se regăsească termenul „cu spectru larg” plus simbolul pentru UVA și termeni ce indică o protecție ridicată a pielii. Alegeţi o cremă ori loțiune cu SPF 30 sau una cu SPF peste 50. Acest gen de produs cu SPF 30 filtrează 97% din radiațiile UVB, pe când SPF 50 filtrează 98%, spun experții.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.healthline.com/health/how-to-tan-faster
https://www.insider.com/guides/beauty/how-to-tan-safely
https://www.cosmopolitan.com/uk/beauty-hair/a27297/how-to-get-the-best-safe-tan/

7 Tips You Need to Know to Get That Healthy Tan


https://www.elle.com/uk/beauty/body-and-physical-health/a32847586/how-to-tan/
https://www.cosmeterie.com/info/magazine/6-tips-for-a-healthy-lasting-tan
https://greatist.com/health/how-to-tan-safely#tanning-safety-tips
https://www.medicaldaily.com/four-safe-tanning-tips-healthy-summer-glow-246439
https://thebeachmuse.com/10-tips-perfect-tan/