Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) În Bucureşti s-a deschis primul centru Blue Dot în sprijinul refugiaţilor din Ucraina, a anunţat UNICEF. Centrul de primire şi asistenţă refugiaţi va asigura nu doar găzduire şi asistenţă refugiaţilor cu ajutorul autorităţilor şi organismelor competente, ci va deveni un complex de servicii pe termen mediu destinat copiilor şi familiilor din Ucraina. Centrul va fi capabil să implementeze un model de intervenţie care să vizeze atât monitorizarea fluxurilor de refugiaţi la nivelul Sectorului 6 al Bucureştiului, cât şi să asigure asistenţa acestora pe cele mai importante arii, astfel încât să reprezinte un real suport în procesul de integrare socială. Serviciile furnizate sunt de maximă importanţă pentru copiii care vin traumatizaţi din zonele de conflict şi au nevoie de siguranţă, hrană şi adăpost, dar şi de asistenţă medicală şi activităţi care să susţină incluziunea lor socială, a afirmat viceprimarul de sector, Mihaela Ştefan.

Dotările furnizate de UNICEF constau în obiecte de mobilier, echipamente IT, aparatură electrocasnică, kituri pentru activităţi educative şi recreative destinate copiilor găzduiţi. Centrul are o capacitate de 50 de locuri. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 asigură personalul specializat care gestionează şi oferă servicii în centru. Până în prezent, la nivelul unităţilor de cazare ale Sectorului 6 au fost găzduiţi peste 2.250 refugiaţi, dintre care peste 1.250 de adulţi şi circa 1.000 de copii.

Pe lângă centrele Blue Dot înfiinţate la principalele punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, UNICEF lucrează cu partenerii săi pentru a înfiinţa alte centre şi în alte localităţi din România, în funcţie de fluxul de copii afectaţi de situaţia din Ucraina. Scopul este de a conecta aceste centre între ele. Pe termen mediu şi lung, organizaţia lucrează împreună cu autorităţi locale şi ONG-uri, astfel încât copiii care intră pe teritoriul României să fie înregistraţi într-o platformă online care să permită un management de caz eficient pentru cei mai vulnerabili dintre aceştia.

2) Populaţia din Suceava, nordul României, şi toate unităţile medicale din judeţ au fost atenţionate că în probe de apă din Republica Moldova a fost depistată bacteria care provoacă holera. Direcţia de Sănătate Publică Suceava a sporit atenţia la triajul epidemiologic din taberele de refugiaţi veniţi din Ucraina prin Republica Moldova şi verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare. Medicii recomandă consumarea apei potabile numai din surse controlate şi respectarea riguroasă a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum. De asemenea, se recomandă evitarea scăldatului în bălţi şi lacuri a căror apă este necontrolată.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.