Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Autorităţile din judeţul Suceava, nordul României, analizează posibilitatea să amenajeze în Punctul de Trecere a Frontierei Siret o parcare de 300 de locuri pentru camioane, a anunţat Instituţia Prefectului. Parcarea ar trebui să aibă toalete ecologice şi duşuri mobile pentru şoferii de camioane care aşteaptă zeci de ore sau mai multe zile pentru ieşirea din România spre Ucraina. În urma discuţiilor cu primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, acesta a acceptat să pună la dispoziţie un teren din domeniul localităţii, unde este posibilă staţionarea temporară a 300 de tiruri, urmând a fi identificate şi alte terenuri. În zona de staţionare temporară vor fi asigurate condiţii normale de odihnă şi igienă, va fi organizat fluxul de intrare-ieşire a tirurilor sub coordonarea structurilor Ministerului de Interne, a adăugat Prefectura. Până atunci, Instituţia Prefectului a solicitat Secţiei Drumuri Naţionale Suceava identificarea de zone în care vor fi amplasate toalete ecologice. Cu sprijinul Primăriei Suceava vor fi amplasate 10 toalete ecologice, care vor fi suplimentate luându-se în considerare valorile de trafic ce vor fi înregistrate în perioada următoare. În ceea ce priveşte autorităţile vamale, a fost suplimentat număru de lucrători vamali cu 7 posturi, cărora li se vor mai adăuga 2 lucrători vamali, ceea ce permite optimizarea activităţilor în Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

2) Prima ediţie a festivalului internaţional Athenaeum Summer Festival se va desfăşura, în perioada 1-5 iulie la Ateneul Român, în organizarea Filarmonicii ‘George Enescu’, în programul evenimentului fiind inclus şi un concert la care vor fi invitaţi refugiaţi din Ucraina. Ansambluri simfonice, corale şi camerale alcătuite din artiştii filarmonicii vor prezenta programe inedite şi foarte atractive, ce vor conţine atât lucrări celebre din creaţia clasică, cât şi lucrări de divertisment şi muzică de film. La concertul special din data de 2 iulie, care va fi prezentat în limba română şi ucraineană, vor fi invitaţi refugiaţi din Ucraina, a declarat Marin Cazacu, iniţiator al acestui festival şi director general al Filarmonicii ‘George Enescu’. Concertul respectiv are pe afiş solişti ai Orchestrei simfonice a Filarmonicii (cvintetul de alamă, cvintetul de suflători de lemn şi cvintetul de coarde). Violonista Natalia Pancec şi pianista Adriana Toacsen vor intrepreta ‘Melodie’ de Myroslav Skoryk.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.