2022. június 27.

73%-os a sikeresen érettségizők aránya, 162-en értek el 10-es osztályzatot

Ezt Sorin Câmpeanu oktatásügyi miniszter nyilatkozta ma a sajtónak. Mint elmondta, ez az utóbbi tíz év legjobb eredménye, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy „egyszerűsítették a vizsgatételeket”. A 10-es osztályzatot elérők között 32-en voltak bukarestiek. A legmagasabb vizsgaátlagot Kolozs megyében mérték – mondta a szakminiszter. Az nyári érettségi vizsgák eredményeit ma 12 órakor függesztik ki, az óvásokat 12 és 18 óra között nyújthatják be azok, akik elégedetlenek a jegyeikkel. (RADOR Hírügynökség)

Romániába látogat a szerb külügyminiszter

Nikola Selaković hivatalos látogatásra érkezik Bukarestbe, ahol találkozik Klaus Iohannis államfővel, Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és hazai kollégájával, Bogdan Aurescu külügyminiszterrel. A Parlamentben Selaković megbeszéléseket fog folytatni Robert Cazanciuc szenátorral és Marcel Ciolacuval, a Képviselőház elnökével.

Romániának és Szerbiának kiváló kapcsolatai voltak a ’90-es évek elején, azonban a délszláv háború idején ezek megromlottak, miután Románia támogatta a NATO Szerbia elleni katonai intervencióját. A háború lezárása után a kétoldalú viszony normalizálódott, azonban Alexander Vučić szerb elnök azon politikája, amely teret enged Szerbiában az orosz érdekeknek, illetve szimpátiája az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által képviselt illiberális doktrína iránt, beárnyékolta a két ország kapcsolatát. (RADOR Hírügynökség)

A képviselők ma délután vitatják meg a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) Virgil Popescu energiaügyi miniszter ellen benyújtott parlamenti indítványát

A kezdeményezők a tárcavezető felmentését annak okán kérik, hogy mandátuma alatt az energia-árak folyamatosan emelkedtek. A dokumentum aláírói ezt a miniszter hozzá nem értésével és rosszhiszeműségével magyarázzák. Virgil Popescu tevékenységével szemben a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) is vannak fenntartási, szerintük jobban is kezelhette volna az energia-válságot. A PSD bírálta a miniszter által kezdeményezett azon sürgősségi kormányrendeletet, amely a szénbányák bezárásáról rendelkezik. A parlamenti indítványról várhatóan szerdán szavaznak a képviselők. (Radio România Actualităţi)

Július 15-ig várják a szőlősgazdák állami támogatás iránti kérvényeit

Az erre vonatkozó program szerint a szőlőtermesztők hektáronkénti 1200 eurós támogatást kaphatnak.

Amint arról a közszolgálati rádió Vaslui megyei tudósítója Alina Daria beszámolt, a támogatásra a 2022-ben csemegeszőlőt termesztő gazdák jogosultak. Támogatást azok a természetes személyek, egyéni vállalkozók, illetve családi vállalkozások igényelhetnek, amelyek eleget tesznek a következő követelménynek: a kérvényeket július 15-ig kell iktatni a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon, a termőterületnek legalább 1000 négyzetméter és legfeljebb 10 hektár nagyságúnak kell lennie és el kell érniük a hektáronkénti legkevesebb 6000 kg-os termést. (Radio România Actualităţi)

Az Egyesült Államok kormánya és egy amerikai cég kis méretű, moduláris atomerőművet építenek Romániában

Ezt tegnap jelentette be Joe Biden a G7-ek csúcstalálkozóján – írta a Fehér Ház egyik közleménye. Klaus Iohannis Twitter bejegyzésében üdvözölte az Egyesült Államok elnökének bejelentését, hozzátéve, hogy Románia energetikai biztonságának szavatolása a román – amerikai partnerség egyik közös célkitűzése. Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint a nukleáris fejlesztési program kedvező hatással lesz az ország gazdasági növekedésére.

A közelmúltban a The New York Times egyik cikke – utalva a Fekete-tenger kontinentális talapzatán megkezdődött földgáz-kitermelésre – azt írta, hogy a közeljövőben Románia a térség energetikai hatalmává válhat. Az írás ugyanakkor bírálta a román gazdaság túlzottnak vélt központosítását és bürokráciáját. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR