„The Economist”: „Viena este cel mai plăcut oraș din lume”

Care este cel mai plăcut oraș din lume? Potrivit săptămânalului englez „The Economist”, sceptrul aparține Vienei, capitala Austriei. Viena s-a aflat deja în fruntea clasamentului în 2018 și 2019 și anul acesta, pentru a treia oară, câștigă podiumul acestui indice mondial elaborat de Economist Intelligence Unit, unitatea de cercetare și analiză afiliată celebrului săptămânal londonez.
Viena este așadar primul oraș din clasament și smulge trofeul neozeelandezului Auckland, care a pierdut 33 de locuri. Experții au premiat stabilitatea capitalei austriece, inima Europei Centrale: oferta sa educațională și medicală, precum și calitatea infrastructurii sale cu scorul maxim de 100 din 100.
Europa domină în mare măsură top ten cu șase orașe, printre care Copenhaga și Zurich, care completează podiumul în spatele Vienei și Genevei. Canada este reprezentată de trei orașe: Calgary (al treilea ex aequo), Vancouver (al 5-lea) și Toronto (al 8-lea). Parisul se află pe locul al 19-lea, cu 23 de locuri în plus față de ​​2021. Orașul Bruxelles apare pe locul 24, după Montreal (al 23-lea). Londra a ajuns pe locul 33, în timp ce Barcelona este abia pe locul 35, cu opt locuri înaintea Madridului (43).
Și orașele italiene? Milano se află pe locul 49, în fața a două metropole emblematice precum New York (51) și Beijing (71). Pentru a face parte din acest panou, orașul trebuie să fie considerat o „destinație de afaceri”, adică un centru economic și financiar, sau să fie solicitat de clienți.
Din clasament sunt excluse Beirut, capitala unui Liban aflat în instabilitate politică puternică și grav afectată de explozia din port din 2020, și Kievul, din motive evidente. Dar nici Moscova nu se poziționează bine, fiind pe locul 80 și pierzând 15 poziții. Capitala Siriei distrusă de război, Damasc, și-a păstrat locul ca orașul cel mai puțin locuibil de pe planetă.
https://www.rainews.it
Traducerea: Oana Avram/oavram