Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Guvernul României a suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 95 milioane lei (aproape 19,2 milioane de euro) pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice. Decontarea se va face din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă sau al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Suma va fi alocată din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru o perioadă de 90 de zile.

2) Ministerul Sănătăţii de la Bucureşti precizează că tulpina de vibrion holeric depistată în Republica Moldova în ape de îmbăiere din zona râului Nistru nu face parte din categoria celor care provoacă boala la om. Ministerul mai transmite că Institutul Naţional de Sănătate Publică supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar judeţele din zonele de frontieră cu Republica Moldova şi Ucraina au fost atenţionate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră. În România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani. Precizările Ministerului Sănătăţii vin după ce, miercuri, populaţia judeţelor Suceava şi Botoşani, din nordul României, a fost atenţionată că în probe de apă din Republica Moldova a fost depistată bacteria care provoacă holera. Din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezenţa vibrionului holeric, a precizat Ministerul Sănătăţii din România.

3) Asociaţia SZMISZ din Sighetu Marmaţiei, nordul României, a amenajat în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Sighet – Solotvino dintre România şi Ucraina un loc de joacă destinat copiilor ucraineni care trec graniţa în această perioadă. Acolo, cei mici se pot juca, pot socializa şi pot petrece timpul într-un mod plăcut, pentru a le atenua şocul trăit, până când adulţii care îi însoţesc clarifică situaţia lor, au declarat reprezentanţii Asociaţiei.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.