2022. június 28.

Klaus Iohannis ma részt vesz a NATO madridi csúcstalálkozóján

Ezt az elnöki hivatal honlapján közölték. A tanácskozás napirendjén szereplő legfontosabb kérdések az ukrajnai háború és a Fekete-tengeri régióban kialakult biztonsági válság. A megbeszélések első részében videón bejelentkezik Volodimir Zelenszki, ukrán elnök is.

A román államfő üdvözölni fogja a jelenlegi biztonsági helyzetnek az Észak Atlanti Szövetség új koncepciójában megmutatkozó értékelését, valamint a Fekete-tenger stratégiai jelentőségét az euroatlanti biztonság szempontjából. Klaus Iohannis kihangsúlyozza hazánk számottevő hozzájárulását Ukrajna humanitárius jellegű támogatásához. Románia ugyanakkor támogatást nyújt az ugyancsak fenyegetett Moldova Köztársaságnak és Grúziának is – hangsúlyozza mai felszólalásában Klaus Iohannis. Románia elnöke ugyanakkor ismételten kifejezi országunk azon elkötelezettségét, hogy támogatjuk a NATO nyitott kapuk politikáját, beleértve Finnország és Svédország csatlakozását is az Észak Atlanti Szövetséghez. (Radio România Actualităţi)

Tárgyalások a Közlekedésügyi Minisztérium és a Navrom Delta hajózási társaság között

Ma a Tulcea és a Duna-delta települései közötti menetrendszerű járatokat üzemeltető cég vezetői azért ülnek tárgyalóasztalhoz a szaktárca képviselőivel, mert az utóbbi napokban a hajózási társaság felfüggesztette tevékenységét, arra hivatkozva, hogy a hatóság nem fizette ki a tartozásait. Nicolae Chichi, a közlekedési vállalat igazgatója úgy nyilatkozott a közszolgálati rádiónak, hogy szeretnének megegyezni a Közlekedésügyi Minisztériummal a közöttük érvényben lévő szerződés értelmezéséről, de amennyiben ez nem sikerül, úgy a bírósághoz fognak fordulni. A szaktárca ugyanakkor tagadja a cég vádjait és fenntartja, hogy nincsenek tartozásai a Navrom Deltával szemben. (Radio România Actualităţi)

Ünnepi ülést tart ma a parlament annak kapcsán, hogy 25 éve írták alá Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség dokumentumait

A gyűlésre meghívást kapott Nicolae Ciucă miniszterelnök, miniszterek, a hazánkba akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői, valamint az üzleti élet képviselői. A két ország közötti stratégiai partnerség alapjait 1997. július 11-én rakták le, az akkor hivatalban lévő amerikai elnök, Bill Clinton rövid bukaresti látogatása alkalmával. Az akkor aláírt dokumentum a kétoldalú kapcsolatok megerősítéséről, a reform-folyamat és az ország euroatlanti integrációjának támogatásáról, valamint  Romániának Dél-kelet Európában betöltött stabilizáló szerepéről szólt. (RADOR Hírügynökség)

700 lejes egyszeri támogatást kapnak júliusban a kisnyugdíjasok

Hétfőn megszavazta a Szenátus azt a sürgősségi kormányrendeletet elfogadó törvénytervezetet, amelynek értelmében 700 lej értékű egyszeri támogatást kapnak azok a nyugdíjasok, akiknek a nyugdíja 2000 lej vagy is annál kevesebb. Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: „a pótlék része a gazdasági és szociális intézkedéscsomagnak, amelyet áprilisban fogadott el a kormány, célja pedig megvédeni  a munkahelyeket, illetve a rászorulókat segíteni a háború és járvány okozta válságos időszakban.”

Fejér László-Ödön Kovászna megyei szenátor, a szenátus munkaügyi bizottságának alelnöke elmondta: „a kisnyugdíjasoknak nyújtott egyszeri támogatást nem veszik figyelembe a 90%-os gyógyszerárkedvezményre való jogosultság megállapításakor. Ez a pótlék nem minősül nyugdíjból vagy szociális juttatásból származó jövedelemnek, mivel az állami költségvetésből folyósítják. Ugyanakkor a júliusban kapott más nyugdíj-kiegészítő juttatásokat sem veszik figyelembe a 2000 lejes értékhatár megállapításakor.” A munkaügyi bizottság alelnöke hozzátette, hogy a jelenlegi pénzügyi támogatást kizárólag a Romániában állandó lakhellyel rendelkező személyek kapják meg.

A kormánykoalíciót alkotó pártok áprilisban 17,3 milliárd lej értékű szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagot dolgoztak ki, amelynek célja az alacsony jövedelműek és a vállalatok támogatása. Az intézkedések egy része május 1-től, a kisnyugdíjasoknak szánt támogatás július 1-től lép hatályba. (RMDSZ Tájékoztató)

Székely Ervin, RADOR