EURACTIV: SUA finanțează un studiu pentru instalarea unui reactor de mici dimensiuni în România

Guvernul american a pus la dispoziție 14 milioane de dolari pentru un studiu de inginerie și design care să reprezinte baza instalării unor mici reactoare modulare (SMR) la o nouă centrală nucleară din România.

Studiul Front-End Engineering and Design (FEED) ar trebui să fie gata în opt luni, în urma unei investiții de 28 de milioane de dolari, cuprinzând și contribuții de la firma românească de energie nucleară Nuclearelectrica și NuScale, compania americană care deține tehnologia SMR.

România a ales să construiască prima centrală cu SMR pe locul unei foste centrale pe cărbuni, iar studiul va oferi date specifice privind locația – costuri, construcție, program și detaliile licențierii – necesare pentru instalarea reactoarelor de la NuScale, a anunțat Casa Albă duminică.

La conferința climatică a ONU din Glasgow din 2021 (COP26), reprezentantul SUA pentru climă John Kerry și președintele român Klaus Iohannis și-au anunțat intenția de a instala SMR-uri în România în parteneriat cu NuScale Power.

Energia nucleară, inclusiv SMR, reprezintă un instrument esențial pentru lupta cu schimbarea climei și totodată poate îmbunătăți sectorul energetic și stimula prosperitatea economică. E un pas ferm înainte în sprijinul dorinței României de a folosi energie nucleară inovatoare, sigură și cu zero emisii în parteneriat cu SUA”, a declarat Kerry.

Când va fi pe deplin implementat, acest proiect de miliarde de dolari va demonstra capacitatea reactoarelor nucleare avansate de a substitui generarea din cărbune cu energie nucleară curată și inovatoare, creând concomitent mii de locuri de muncă și reiterând faptul că inițiativele climatice și creșterea economică sustenabilă merg mână în mână, a afirmat guvernul SUA.

Intrând în parteneriat cu SUA, România se asigură totodată că investițiile ei în energia nucleară respectă cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară, contribuind concomitent la consolidarea securității energetice a regiunii”, a adăugat el.

Premierul român Nicolae Ciucă a salutat anunțul Washingtonului.

Dezvoltarea programului nuclear va mări creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de aprovizionare cât și prin poziționarea României ca lider regional în această industrie”, a declarat Ciucă.

Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)

https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/us-funds-study-for-small-reactor-deployment-in-romania/

Traducere: Andrei Suba