La summitul de la Madrid va fi adoptat un nou concept strategic pentru noua realitate de securitate (Jens Stoltenberg)

Un summit NATO, considerat istoric, începe la Madrid într-un moment-cheie al Alianței Nord Atlantice în contextul invaziei ruse în Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat deja că, printre deciziile summitului se va număra creșterea efectivelor forţei de răspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari și consolidarea, la nivel de brigadă, a grupurilor de luptă pe flancul estic.

La acest summit, va fi adoptat un nou concept strategic pentru noua realitate de securitate, a mai spus Jens Stoltenberg. Mai multe informații despre declarațiile sale, ne dă trimisul RRA, Oana Bâlă.

Reporter: Preţurile la alimente nu au crescut din vina țărilor membre NATO sau din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, a declarat secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg şi a precizat că această creștere, dar și riscul unei insecurități alimentare vin pe fondul războiului brutal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, țările NATO au responsabilitatea de a sprijini Ucraina, parțial prin furnizarea ajutorului militar și umanitar.

Jens Stoltenberg: Responsabilitatea noastră este să facem mai mult pentru ca Ucraina să reziste pe termen lung, pentru că este posibil ca războiul să mai dureze. Dacă problema este că nu ar trebui să facem asta pentru că există impresia că noi am avea vreo responsabilitate pentru problemele economiei mondiale, răspunsul este categoric nu. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, inclusiv să impunem noi costuri și sancțiuni Rusiei. Apoi trebuie să ne implicăm în dialog și în comunicare publică pentru a explica faptul că problema centrală nu este cum sprijinim noi Ucraina, ci războiul nejustificat și neprovocat al președintelui Putin împotriva Ucrainei. Aceasta este problema.

Reporter: Secretarul general al NATO a subliniat totodată că Alianța pe care o conduce nu privește China ca pe un adversar, dar şi-a exprimat dezamăgirea legată de faptul că această țară nu a reușit să condamne invazia Rusiei în Ucraina, dar şi că răspândește multe dintre narațiunile false despre NATO și despre Occident./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 iunie