NASA vrea să pună reactoare nucleare pe Lună

NASA și Departamentul de Energie al SUA au selectat trei propuneri de design pentru un sistem nuclear. Este un pas înainte către planul de instalare a unei surse de energie pe Lună. Agenția Spațială și Departamentul de Energie speră ca reactorul să poată produce energia necesară pentru a efectua experimente și pentru a ajuta la susținerea vieții. Energie de care ar beneficia viitoarele explorări, în cadrul proiectului Artemis, care va fi gata de lansare până în 2030.
Este proiectul unui sistem de energie prin fisiune de 40 de kilowați, care ar trebui să reziste în mediul lunar timp de 10 ani, la un cost de 5 milioane de dolari fiecare, afirmă NASA: suficientă putere pentru a susține viața a 30 de familii timp de 10 ani, continuu. Laboratorul Național Idaho din cadrul Departamentului de Energie va acorda contracte pe 12 luni către Lockheed Martin, Westinghouse și IX pentru dezvoltarea proiectelor preliminare.
Entuziasm din partea managerilor: „Abia aștept să văd ce va reuși să realizeze fiecare dintre aceste echipe”, a spus John Wagner, directorul Laboratorului Național Idaho. Jim Reuter, administrator asociat la Space Technology Mission Directorate din cadrul NASA, la Washington, a adăugat: „Abundența de energie va fi cheia pentru viitoarea explorare spațială, mă aștept ca sistemele electrice prin fisiune de suprafață să avantajeze în mare măsură planurile noastre pentru arhitecturile de alimentare pentru Lună și Marte, și chiar să stimuleze inovația pentru utilizări aici pe Pământ”.
Sistemul va fi relativ mic și ușor în comparație cu alte sisteme, și ar putea permite o alimentare continuă, indiferent de locație, lumină solară și de alte condiții naturale de mediu. Potrivit NASA, prima etapă a programului va oferi informații critice de la o industrie care poate duce la dezvoltarea comună a unui sistem de energie prin fisiune certificat pentru zbor complet.
„Dezvoltarea acestor prime proiecte ne va ajuta să punem bazele pentru alimentarea prezenței noastre umane pe termen lung pe alte lumi”, a spus Reuter. De asemenea, tehnologiile de alimentare de suprafață vor ajuta NASA să dezvolte viitoare sisteme de propulsie nucleară – care se bazează pe reactoare pentru a genera energie – și ar putea fi utilizate în misiuni de explorare a spațiului în profunzime.
https://www.rainews.it/
Traducerea: Oana Avram/oavram