de Răzvan Moceanu

Marţi, 28 iunie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea sculptorului şi profesorului Marcel Guguianu.
S-a născut la 28 iunie 1922, la Bârlad, în judeţul Vaslui.
A urmat cursurile şcolii primare şi o parte a celor secundare în oraşul natal, pe care le-a terminat, ulterior, la Galaţi.
În anul 1933 a început studiul sculpturii, la Şcoala de Arte şi Meserii.
Între anii 1941 şi 1945, a frecventat cursurile Academiei de Belle Arte din Bucureşti, la clasa lui Cornel Medrea.
A fost, apoi, profesor de desen şi caligrafie la şcoli din Bârlad – Liceul „Gh. Roşca Codreanu”, Liceul Comercial de băieţi şi la Liceul Industrial de băieţi.
În perioada 1954-1956 a fost consilier restaurator pentru monumente istorice şi de artă la Iaşi, apoi, în anul 1956, s-a mutat în Bucureşti.
Guguianu a fost atras în special de sculptura monumentală, a realizat ansambluri statuare, busturi în bronz şi marmură reprezentând mari personalităţi ale culturii şi ştiinţei.
Lucrări ale sale au fost amplasate în spaţii deschise (parcuri, grădini publice) sau închise (muzee şi teatre), în colecţii particulare sau publice din ţară, dar şi din Europa (Italia, Iugoslavia, Danemarca, Olanda, Franţa, Germania, Grecia), Canada, Japonia, Statele Unite ale Americii, America de sud etc, aducând o binemeritată recunoaştere a artei sale remarcabile
Printre lucrările sale menţionăm „Dalila”, „Auroră şi amurg”, „Timpul şi Clio”, „Neutralitate”, „Selene”, „Antineea”, „Meditaţie”, „Salomea”, „Pieta”, „Victorie”, „In memoriam”, „Maternitate”, „Armonie”, „Extaz”, „Eminescu”, „Nostalgie”, „Ciocârlia”, „Clio”, „Luchian”, „Tors”, „Concorde”, „Remember”, „Iudith”, „Selen”.
Din anul 1948, a participat cu lucrări de sculptură la toate expoziţii anuale, bienale şi de grup din România, precum şi la festivaluri tradiţionale, simpozioane şi bienale internaţionale de artă plastică, ce i-au adus recunoaşterea unanimă.
De asemenea, Marcel Guguianu a semnat peste 20 de expoziţii personale, vernisate în România şi în străinătate (Danemarca, Italia, San Marino, Franţa, S.U.A.).
În anul 2007 a avut loc retrospectiva Marcel Guguianu, la Sala Dalles, din Bucureşti.
A participat la simpozioanele şi bienalele de artă plastică desfăşurate în Iugoslavia, Italia, Ungaria, Franţa, Brazilia, Olanda, Turcia, Belgia, S.U.A. , Spania.
Din anul 1956, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici, din 1972 este membru al Academiei Internaţionale de Cultură, Arte şi Ştiinţe de la Pontzen, Italia, iar în 1995 a devenit membru al diviziei de cultură a Băncii Mondiale, căreia i-a donat sculptura „Ciocârlia”, realizată din bronz, aflată acum la Fundaţia „John F. Kennedy” din Washington, SUA, sculptură care a devenit emblema renumitei bănci.
În anul 1992, s-a înfiinţat Fundaţia „Marcel Guguianu”.
În 1997, la sfârşitul anului 2002 şi la începutul anului 2007, maestrul Marcel Guguianu a donat Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad o importantă parte a creaţiei sale, precum şi obiecte personale (ordine, medalii, diplome pe care maestrul le-a obţinut în timpul carierei), pe care a dorit să le lase spre păstrare oraşului în care s-a născut şi a copilărit.
Pentru activitatea sa artistică excepţională, Lui Marcel Guguianu i-au fost conferite prestigioase premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, precum „Placheta de onoare” a Bienalei din Napoli (Italia-1972), „Placheta de onoare” a simpozionului internaţional Arandelovac (Iugoslavia-1972), „Diploma Senne” a Academiei Internaţionale Pontzen (1973), Diploma Benemerenza (1975), Palme D’Or (1975), toate trei din Napoli; „Placheta de onoare” şi „Medalia de aur” a Republicii San Marino (1981), Premiul I la concursul „Nissida D’Oro” (Napoli, Italia-1983).
Marcel Guguianu este cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti.

La 11 iulie 2002, cu ocazia aniversării a 80 de ani de viaţă şi peste 60 de ani de activitate, pentru deosebitul său talent sculptural, pentru întreaga sa activitate artistică şi didactică, pentru contribuţia personală la conservarea şi restaurarea patrimoniului naţional, Marcel Guguianu a fost distins de către Ion Iliescu, preşedintele României, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de cavaler.
La 3 noiembrie 2004, sculptorul a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, iar în iulie 2009, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor, „în semn de înaltă apreciere” şi pentru „contribuţia remarcabilă la dezvoltarea patrimoniului cultural românesc şi mondial”.
Marcel Guguianu a fost căsătorit cu celebra soprană Viorica Cortez.
În aprilie 2011, a fost lansat albumul de grafică şi cugetări „Marcel Guguianu – Mărturii despre artă şi viaţă”, îngrijit de Lucia Valentina Stanciu, care cuprinde peste o mie de aforisme, cărora li se adaugă 150 de schiţe alb-negru şi color.
În mai 2012, maestrul a fost internat într-o clinică privată de geriatrie din Capitală, fără a suferi de vreo boală anume.
Sculptorul Marcel Guguianu a murit la 12 iunie 2012, cu doar câteva zile înainte de împlinirea a 90 de ani.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al maestrului a fost depus la capela Cimitirului Bellu Ortodox din Capitală, iar mai apoi a fost transportat în oraşul natal, unde îşi găseşte odihna de veci.
Ultima lui dorinţă a fost ca inima să-i fie scoasă şi să fie depusă în sculptura pe care a creat-o, „Rugăciune”, la capătul Aleii Nemuririi, în curtea pavilionului expoziţional care-i poartă numele, din oraşul natal. Rudele sale nu au putut îndeplini, însă, această dorinţă.