Ref: AEBI susține eliminarea mediei din gimnaziu pentru admiterea la liceu.

Pe data de 27 iunie a.c., Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a adus în discuție eventuala eliminare a mediei din gimnaziu pentru admiterea la liceu. În prezent, aceasta constituie 20% din media de admitere, alături de media obținută în urma Evaluării Naționale, care reprezintă 80%. Asociația Elevilor din București și Ilfov susține această eliminare, considerând media claselor V-VIII ca nefiind reprezentativă pentru cunoștințele acumulate de elevi.

Ministrul Educației a afirmat luni, 27 iunie a.c. că a propus eliminarea mediilor din gimnaziu la admiterea la liceu. AEBI susține acest demers, considerând că media claselor V-VIII nu reprezintă o oglindire a cunoștințelor pe care elevul le-a dobândit în acești 4 ani și este de opinie că media obținută în urma Evaluării Naționale ar trebui să fie singura luată în considerare.

În primul rând, evaluarea cunoștințelor în cadrul examenului este mult mai obiectivă, lucrările fiind corectate de către alți profesori, în alte instituții de învățământ , iar numele candidatului este ascuns, astfel eliminându-se orice eventuală legătură dintre cadru didactic și elev.

În al doilea rând, unii profesori din ciclul gimnazial și nu numai, folosesc notele ca mijloc de pedeapsă sau le determină în funcție de relația acestora cu elevul. Ambele practici sunt abuzive, încălcând Statutul Elevului, care garantează dreptul la o evaluare obiectivă și corectă (art.7 punct k) și care nu include notele ca metodă de sancționare (art.16), dar sunt prezente, din păcate, într-un număr mare de școli, în special în mediul rural.

În concluzie, Asociația Elevilor din București și Ilfov crede că Evaluarea Națională reflectă cel mai bine cunoștințele dobândite de elev și ar trebui să constituie singurul rezultat luat în considerare pentru admiterea la liceu. Vom monitoriza concretizarea acestei propuneri, cu speranța că Ministrul Educației se va ține de cuvânt.