Senatul şi Camera Deputaţilor, şedinţă comună pentru aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA

Senatul şi Camera Deputaților s-au reunit în ședință comună pentru aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. A fost adoptată o declarație în care se arată angajamentul profund pentru democrație și o relație strategică durabilă. Alexandra Cristea a urmărit declarațiile și relatează.

Reporter: Toate formațiunile politice parlamentare au subliniat importanța Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Președintele Senatului, Florin Cîțu, arăta, în cuvântul său, că țara noastră a demonstrat că este un partener și aliat de nădejde al SUA și de aceea este momentul ca România să facă parte din programul Visa Waiver.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spunea, la rândul său, că acest parteneriat reprezintă cea mai înaltă garanție de securitate pentru cetățenii români, mai ales în contextul actual din vecinătate. El a apreciat că acum România are o șansă uriașă de dezvoltare economică, în contextul în care multe companii americane vor să își mute afacerile din Rusia și Ucraina în țara noastră.

Din opoziție, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, menționa că Parteneriatul Strategic cu SUA a fost o condiție esențială pentru întoarcerea noastră în lumea democratică, iar liderul AUR, George Simion, sublinia că, deși avem acest parteneriat, românii au încă nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite.

Parlamentarii au adoptat, cu ocazia aniversării celor 25 de ani de parteneriat, o decalaraţie în care se arată că cele două țări împărtășesc valori și interese comune, iar cooperarea în domeniul securității pentru întărirea flancului estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre, a înregistrat progrese importante./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 iunie