Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Gradul de ocupare în centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 36%, a informat Ministerul Afacerilor Interne. De la începerea conflictului din Ucraina, peste 4.350 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Din 18 martie până în prezent au fost emise circa 42.800 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare.

2) La Siret, nordul României, au avut loc discuții între șefii vămilor și cei ai Poliției de Frontieră din România, Ucraina și Republica Moldova, în prezența președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, şi a reprezentantului Misiunii de consiliere a Uniunii Europene (EUAM) în Ucraina, cu scopul de a găsi soluții pentru deblocarea coloanelor de TIR-uri de o parte și de alta a frontierelor. Bogdan-Lari Mihei, preşedintele Autorităţii Vamale Române, a prezentat măsurile dispuse în legătură cu întărirea capacităţii de control la birourile vamale de frontieră, inclusiv prin alocarea de personal vamal delegat din alte structuri ale Autorităţii. Flutur a arătat că în zona Siret cozile de TIR-uri se întind pe o distanță de 20 de kilometri şi perturbă traficul. El a cerut părții ucrainene să accelereze procesarea datelor. Partera ucraineană a promis că în zilele următoare va suplimenta numărul de lucrători vamali. TIR-urile se vor grupa pe caltegorii, pentru a fi procesate mai ușor, astfel încât TIR-uri goale, cele care sunt cisterne cu combustibil,  cu mărfuri perisabile să poată intra mai ușor în Ucraina. Același lucru va trebui să se întâmple și la intrare în România, în special pentru TIR-urile pline cu cereale, în așa fel încât să fluidizăm traficul, a spus Flutur.

El a adăugat că a cerut grăbirea deschiderii punctelor de frontieră de la Vicovu de Sus, Ulma și Racovăț. Reprezentantul Uniunii Europene a fost de față și a promis că vor asigura finanțare la aceste puncte de frontieră pentru partea ucraineană pentru că ei mai au de terminat lucrări acolo. Începând cu 24 iulie se va face această finanțare, a explicat șeful administrației județene. Flutur consideră că pînă la modernizarea drumurilor pe partea urcaineană, TIR-urile ar putea să treacă chiar și pe actualele drumuri pietruite dacă situația devine presantă, mai ales că vine recolta nouă  de cereale în Ucraina și transportul spre Marea Neargă va fi și mai complicat, a menționat Flutur.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.