Companiile germane interesate de extinderea infrastructurii de transport intermodal în România

În perioada 20 – 24 iunie 2022, AHK România a organizat o delegație de afaceri pentru companiile germane din domeniul logisticii intermodale. Inițiativa de extindere a activității acestor companii în România face parte din programul Ministerului Federal al Economiei și Protecției Climatice (BMWK) pentru accesarea unor piețe noi pentru IMM-uri germane și se adresează firmelor românești și germane interesate să dezvolte afaceri bilaterale în domeniul logisticii intermodale cu accent pe domeniul feroviar & maritim. Scopul este promovarea pe plan local a serviciilor, sistemelor și produselor germane din acest domeniu.

Finalizarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) până în 2030-2050 reprezintă un angajament ferm al UE și joacă un rol esențial în asigurarea bunei funcționări a pieței interne și în menținerea competitivității globale. În România sunt încă necesare investiții suplimentare semnificative în ceea ce privește transportul intermodal și infrastructura feroviară și maritimă/portuară pentru atingerea acestor obiective. În acest context, AHK România a organizat la București, Constanța și Galați delegația de afaceri pentru IMM-uri germane, ce a cuprins un eveniment de informare, întâlniri B2B și vizite la obiective reprezentative, companii/proiecte relevante.

„Atunci când am propus această delegație Ministerului Federal al Economiei și Protecției Climatice știam că România are un potențial imens, încă neexploatat la maxim, în domeniul logisticii intermodale, iar situația actuală face cu atât mai important acest proiect, transformarea României într-un punct logistic vital devenind acum imperativă. Toți trebuie să ne unim forțele pentru realizarea cu succes a acestui deziderat”, a declarat Sebastian Metz, Directorul General al AHK România

Evenimentul din 21 iunie, organizat la Hotspot Workhub din București, a avut menirea de a ajuta firmele germane din domeniul logisticii, dar și companiile românești prezente să-și facă o impresie despre situația din România, despre proiectele planificate și despre cele deja realizate în domeniul maritim și feroviar. Evenimentul a fost deschis de Sebastian Metz, Directorul General al AHK Romania și Ahmed Bekov, Șeful Secției Economice și Comerciale a Ambasadei Germane la București.  Cu key-note speech-uri au fost prezenți Ștefan Roșeanu, Președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară și dr. Jens Klauenberg, Director al Asociației de Logistică Germane, Logistcs Alliance. Discuția panel s-a bucurat de participarea unor speakeri consacrați, reprezentând diferite domenii ale logisticii, dar și diverse regiuni ale țării: Marcela Costea – Director General, Administrația Porturilor Dunării Maritime, Alina Silaghi – Director, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, Romeo Dumitru – Vicepreședinte ARILOG și Andrei Ando – Director Executiv Direcția Administrație Publică, Strategii, Comunicare Consiliul Județean Arad.

În a doua parte a zilei cele cinci companii germane prezente, Barth + CO Spedition, Johann Dettendorfer Spedition Ferntrans, Kombiverkehr Deutsche Gesellschaft für kombinierten Güterverkehr, Bayern Engineering, TX Logistik AG au avut întâlniri individuale cu peste 25 companii românești interesate de posibile parteneriate.

In zilele ce au urmat companiile germane au purtat discuții cu Primăria Galați, reprezentanți ai Portului Galați, au efectuat o vizită amplă la Portul Constanța și au avut întâlniri la Ministerul Transporturilor.

AHK România în anul aniversar 2022

Pentru AHK România anul aniversar 2022 stă sub semnul sustenabilității, o temă extrem de actuală și care nu poate fi ignorată. Sustenabilitate înseamnă investiții în educație, cercetare și dezvoltare, în calitatea vieții din orașele și regiunile în care trăim. Sustenabilitatea presupune, de asemenea, sisteme economice durabile care să fie acceptate și susținute de societate. Pe acest complex tematic dorim să ne concentrăm în AHK Sustainabilityear 2022 și, printr-o serie de evenimente, să inițiem proiecte „verzi”, să provocăm la un dialog între actorii politici, economici și societatea civilă și să creăm idei noi, inovatoare pentru un viitor sustenabil. Companiile germane sunt pregătite să își pună la dispoziție tehnologiile de care dispun, Know-how-ul și Best Practice, pentru a aduce relațiile economice bilaterale la un nou nivel.

Stay tuned: #PartnerForSustainability  #20AHKRomania.

 

Despre AHK România

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România. Înființată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană.

Mai multe informații găsiți pe pagina de internet: www.ahkrumaenien.ro.