Proiecte aflate pe agenda Guvernului

Realizator: Ciprian Sasu – Guvernul urmează să discute, în şedinţa de miercuri, proiectul ordonanţei de urgenţă care va permite amânarea ratelor la bănci pentru persoanele fizice şi pentru firme. Cât priveşte ordonanţa de urgenţă privind reducerea la pompă cu 50 de bani a preţului la combustibili, guvernul a anunţat că va fi dezbătută, joi, într-o nouă şedinţă. Redactorul RRA, Andrei Şerban, ne oferă detalii despre agenda executivului.
Reporter: Ordonanța de urgență care va permite amânarea ratelor bancare pentru persoanele fizice și pentru cele juridice are scopul de a le ajuta pe acestea în această perioadă dificilă, în care prețurile au crescut, iar conflictul din Ucraina are efecte economice directe în toate Europa. Cei care doresc să își amâne ratele trebuie să facă o cerere către bănci în care să demonstreze că cifra de afaceri a scăzut în ultimele trei luni cu cel puțin 25% pentru persoanele juridice, iar pentru cele fizice că le au crescut cheltuielile lunare cu cel puțin 25%. Amânarea se poate face pentru o perioadă de maximum nouă luni de zile. De asemenea, pot fi amânate doar creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele șase luni. Și un alt element important. Proiectul stabilește capitalizarea dobânzii la soldul creditului existent, la finele perioadei de suspendare.
O altă ordonanța de urgență care se află pe masă executivului este cea care extinde schema de ajutor de stat „IMM Invest”, și toate componentele sale, și la companiile care au înregistrat pierderi din cauza conflictului din Ucraina. Această schemă de ajutor de stat a fost stabilită în perioada pandemiei cu COVID-19 pentru a susține companiile care au pierdut din această cauză, iar astăzi guvernul vrea să ajute și companiile care pierd din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina. IMM-urile vor primi bani pentru buna funcționare și pentru investiții. Este vorba de companii din agricultură, construcții, din mediul rural, dar și cele din domeniul inovării./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 iunie)