2022. június 30

Tűzoltó-gyakorlatok és forgalomkorlátozás a Lotrişor völgyében

A Vâlcea megyei a Cozia Nemzeti Parkban a legmagasabb fokú vészhelyzet esetén szükséges intézkedéseket gyakorolják a tűzoltók. A művelet célja az operatív struktúrák felkészülési szintjének tesztelése. A Lotrişor völgye közelében tartandó gyakorlat kapcsán arra kérik az ott elhaladó gépkocsivezetőket, hogy kövessék a forgalmi rendőrök utasításait és működjenek együtt a helyszínen lévő rendvédelmi egységekkel a tűzoltási gyakorlat lebonyolításának érdekében. (RADOR Hírügynökség)

Beperelték a Google-t

A jogi eljárást tíz európai fogyasztói csoport kezdeményezte. Az információ-technológiai óriáscéget azzal vádolják, hogy jogtalanul irányítja felhasználóit saját megfigyelő rendszere felé, amikor fiókot nyitnak a szolgáltatónál. Az amerikai törvény elvileg szavatolja a fogyasztók titkosítását, de az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet úgy véli, 15 pontból álló bonyolult procedúrán kell átesnie a fogyasztónak ahhoz, hogy leállítsa online tevékenységének a Google általi követését. (Radio România Actualităţi)

Ismét módosítanák az Adótörvénykönyvet

A kormánykoalíció vezetői megegyeztek az Adótörvénykönyv módosításáról. A változások egy része augusztus 1-től, a többi pedig január elsejétől lép életbe. A módosítások között szerepel a magánszemélyek közötti ingatlanügyletek és az osztalékok adójának 5-ről 8 százalékra emelése, csökken az a jövedelemhatár, ami alatt egyes alkalmazottak eddig kedvezményekben részesültek, ugyanakkor különadót vezetnek be a szeszes vagy cukrot tartalmazó italokra, a dohányra és a szerencsejátékokra, másfelől viszont kedvezményeket nyújtanak a gyereket nevelő kis jövedelmű családoknak. Az Adótörvénykönyv módosításáról szóló jogszabályt ma bocsátják nyilvános vitára és várhatóan jövő héten fogadja el a kormány. (RADOR Hírügynökség)

Kánikula lassítja a közlekedést Temes megyében

A bánsági megyében ideiglenes forgalomkorlátozást vezettek be a teherautókra és korlátozzák a vonatok sebességét a kánikula miatt. A két napig érvényes korlátozás értelmében a vasúti szerelvények biztonsági okokból maximum 20-30 km/h sebességgel közlekedhetnek. A személyszállító vasúti társaság bejelentette, hogy ellenőrzi a vagonokban lévő klímaberendezések működését is. (Radio România Actualităţi)

Befejeződtek a tervezett munkálatok a Cernavodăi Atomerőműben, így az 1-es számú reaktort visszakapcsolták az energetikai hálózatba

Ezt a Nuclearelectrica cég mai közleményében hozta nyilvánosságra. A reaktort május 8-án állították le azért, hogy elvégezzék a két évenkénti karbantartási munkálatokat. A Nuclearelectrica közleménye hangsúlyozza, hogy a munkálatok alatt az ott dolgozók, a lakosság és a környezet is teljes biztonságban voltak. (RADOR Hírügynökség)

A Nagyváradi Várban újra megszervezik a középkori fesztivált

Pénteken ismét benépesül a Pece-parti Párizsban a vár, amelyet lovagok, katonák, kisasszonyok, mutatványosok és egyéb szemfényvesztők árasztanak el.

Hét országból több mint 350 harcos és középkori lovag vesz részt az eseményen – tájékoztatta hallgatóit a Kolozsvári Rádió.

A fesztivál számos eseményt kínál a látogatóknak, többek között harci bemutatókat, tüzes fáklyákkal zsonglőrködőket, zene- és táncegyütteseket, összesen mintegy 30 bel- és külföldi társulat lép fel.

A Nagyváradi Középkori Fesztivált a Nagyváradi Turizmusért Egyesület, a „Visit Oradea” szervezet és a polgármesteri hivatal közösen szervezik meg. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR