Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Opera Naţională Bucureşti prezintă duminică, 3 iulie, spectacolul de balet ‘Între două lumi’. Spectacolul este susţinut de artiştii refugiaţi din Ucraina, pe care opera bucureşteană i-a primit în propria familie încă de la izbucnirea războiului, alături de balerinii proprii şi invitaţi. Evenimentul încununează programul de studii la care au participat balerinii refugiaţi, susţinut de Opera Naţională Bucureşti şi iniţiat de Ministerul Culturii. Comemorând împlinirea a 90 de ani de la începutul Holodomorului, spectacolul doreşte evidenţierea luptei perpetue a poporului ucrainean de a-şi menţine identitatea şi integritatea naţională în pofida unei opresiuni istorice. ‘Între două lumi’ este povestea celor care în acest moment trăiesc în cumpăna necunoscutului şi a incertitudinii, însă cu toţii suntem în aceeaşi poveste. Cu toţii avem un rol de jucat în acest spectacol. Am şi denumit spectacolul „Între două lumi”, pentru că aceşti oameni sunt prinşi într-un spaţiu nesigur. Prinşi între nevoia de a aştepta să treacă războiul şi să se întoarcă acasă, şi cea de a-şi crea un nou viitor. Aşadar, „Între două lumi” este un spectacol despre ucraineni şi Ucraina. Perioada dintre Holodomor şi războiul de astăzi. De unde au pornit şi unde au ajuns, spune Vanda Ştefănescu, coregraf.

2) Banca Comercială Română, alături de asociaţia FabLab şi Şcoala Informală de IT, a donat peste 100 de laptopuri către mai multe centre din Iaşi (nord-estul României) şi Sibiu (centrul României), pentru a-i ajuta pe copiii refugiaţi să îşi continue studiile. În urma donaţiei, 70 de laptopuri au ajuns în Iaşi, în 3 centre de refugiaţi şi sunt folosite pentru dotarea sălilor de lectură pentru copii, dar şi pentru organizarea unor spaţii de lucru pentru iniţiere în programe de IT şi producţie digitală. În judeţul Sibiu, cele 40 de laptopuri trimise sunt utilizate de copiii refugiaţi în mediul rural, într-un centru de tip afterschool din 5 sate. Ajutorul e oferit cu sprijinul Asociaţiei Tinerilor Pedagogi din Sibiu prin proiectul Supereroi La Şcoală. De la declanşarea conflictului din Ucraina, BCR a susţinut refugiaţii prin facilitarea serviciilor bancare şi asistenţă financiară.  Împreună cu Asociaţia Salvaţi Copiii, Crucea Roşie Română şi Asociaţia Tinerilor Ucraineni din România, banca a oferit mese calde, transport şi suport logistic necesar la frontieră. BCR, prin acceleratorul de start-upuri InnovX-BCR şi cu ajutorul Jobful, platformă de recrutare, a dezvoltat şi susţine platforma de joburi jobs4ukr.com, prin intermediul căreia refugiaţii ucraineni care rămân în România îşi pot căuta loc de muncă.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.