2022. július 1.

Ma kezdődik a háztartási gépek roncsprogramjának második szakasza

Ebben laptopokat, illetve táblagépeket lehet vásárolni a beszolgáltatott háztartási gépekért járó értékjegyekért. Egy laptop vásárlását 500, egy táblagépét 300 lej értékben lehet az értékjegyekből fedezni. A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) által kibocsátott úgynevezett vouchereket a programban részt vevő kereskedelmi egységeknél azok használhatják fel, akik szerepelnek a kedvezményezetteknek az AFM honlapján közzétett listáján és a megjelenést követő hét napban értékesítik értékjegyeiket.
A program második szakasza ma reggel 10 órakor kezdődött el és július 7-én 23 óra 59 perckor zárul, amennyiben az erre elkülönített 10 millió lejes költségvetés nem merül ki hamarabb. A harmadik szakasz július 8-án reggel 10 órakor indul, és július 14-éig vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban légkondicionáló berendezések, ruhaszárító gépek és porszívók vásárlására lehet majd értékjegyet igényelni. (RADOR Hírügynökség)

Az Országos Pénzügyi Igazgatóság Hatósága (ANAF) ma megkezdi az adócsalással gyanúsított természetes személyek ellenőrzését

Az intézmény vezetője, Lucian Heiuş múlt pénteken sajtóértekezleten jelentette be az intézkedést. Az ANAF elnöke elmondta, hogy a 20 millió ellenőrzött személyi szám közül félmillió esetben állapítottak meg jelentős különbséget a jövedelmek és a megszerzett vagyontárgyak között.
Heiuş hozzátette, hogy a legnagyobb különbség egy természetes személy esetében a jövedelem és a vagyonosodás mértéke között négy millió euró volt. Megítélése szerint mintegy 10%-os különbség létezik a bevallott és a becsült jövedelmek között, „ami semmiképpen sem kevesebb, mint 50 ezer lej egy személy esetében és ez ebben a tevékenységben már komoly kockázatnak minősül” – mondta az intézményvezető. (RADOR Hírügynökség)

A bukaresti üzemanyagtöltő állomásokon alkalmazzák az 50 banis árcsökkentést

Amint arról Alex Lancuzov, a közszolgálati rádió riportere beszámolt, azt tapasztalta, hogy a Petrom, Rompetrol, Mol és Lukoil kutakon a kormány által elfogadott sürgősségi kormányrendeletnek megfelelően csökkentették a benzin és a gázolaj árát. A szabvány termékek árai között nincsenek lényeges különbségek.
Tegnap egy liter gázolaj még 9,20 lejbe került, ma ennek a terméknek az ára 8,70 lej, míg a standard benzinár 8,60 lejről 8,10 lejre csökkent. (Radio România Actualităţi)

Befagyasztották mától az év végéig a munkaerő-felvételt az állami hatóságok és intézmények

Az intézkedésről a közelmúltban döntött a kormány. A jogszabály azonban lehetővé teszi azoknak a személyeknek a felvételét, akik július elseje előtt verseny-vizsgáztak a megürült helyekre. További kiskapu, hogy indokolt esetekben, amikor ez nem jár a személyzeti költségek növekedésével a következő fél évben is alkalmazhatnak szakembereket az állami szektorban.
A kormány a munkaerő-felvétel befagyasztásával a költségvetési kiadásokat szeretné csökkenteni, annak érdekében, hogy tartani tudja a tervezett deficit mértékét. (Radio România Actualităţi)

Nőtt az önkormányzatok pályázati kedve

1,92 milliárd euróra érkezett finanszírozási kérés a fejlesztési minisztériumhoz éjfélig, a pályázati határidő lejártáig – jelentette be ma Cseke Attila , a szaktárca vezetője. Az önkormányzatok a települések fejlesztésére és környezetbarát infrastruktúrájának kiépítésére kérhettek finanszírozást a helyreállítási alapból (PNRR).
„A minisztérium által rendelkezésre bocsátott egyszerű, átlátható és bürokráciamentes pályázati feltételeknek köszönhetően a pályázás zökkenőmentes volt, az elbírálás gyors, és az első hat finanszírozási szerződést már júniusban, a pályázási határidő lejárta előtt aláírta a szaktárca” – tette hozzá Cseke Attila.
A pályázat lezárásáig 4.012 kérés érkezett az összesen 2,73 milliárd eurós keretre. Az önkormányzatok minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználtak a hosszabb, elektromos autóbuszok vásárlására, illetve az azokhoz tartozó elektromos töltőállomások és intelligens tömegközlekedési rendszerek beszerzésére, és bicikliutak építésére. Az önkormányzatok továbbá megpályázták az összes rendelkezésre álló finanszírozást a települések fejlődéséhez szükséges településrendezési tervek kidolgozására.
A miniszter elmondta: előre meghatározott összegeket bocsátottak az önkormányzatok rendelkezésére, amelyek a helyi közösségek igényei szerint eldönthették, hogy mire pályáznak ebből az összegből.
A fennmaradó 811 millió euróra újabb pályázatot ír ki a szaktárca. Az önkormányzatok a vidéki középületek felújítására pályázhatnak még, így például a művelődési házak vagy a hivatalok tatarozására, és fiataloknak szánt, környezetbarát lakások építésére is támogatást kínál a fejlesztési minisztérium. Az önkormányzatok ugyanakkor a települések zöldebb infrastruktúrájára is támogatást kérhetnek, amiből villamosokat, mikrobuszokat és kisebb, elektromos autóbuszokat is vásárolhatnak.
Cseke Attila emlékeztetett: a helyreállítási alapból a fejlesztési minisztérium épületfelújítási beruházásokat is támogat, a májusi határidő lejártáig 1.437 finanszírozási kérést kapott a szaktárca 2,42 milliárd euró értékben, és az első 17 finanszírozási szerződést már aláírta. Tegnap indította a szaktárca a helyreállítási alapból finanszírozott új, korszerű és környezetbarát bölcsődeépítési pályázatát is, teljesítve ezzel mind a húsz, a helyreállítási alap kapcsán vállalt határidőt. (RMDSZ Tájékoztató)

Székely Ervin