Comunicat de presă – Ambasada Italiei la Bucureşti

În prezenţa Vice Comandantului COVI şi Vice Comandantului Forţei Aeriene române, a avut loc ceremonia de încheiere a misiunii Task Force Air – România (TFA-R) “Black Storm”, implicată în operaţiunea de supraveghere aeriană pe frontul de est românesc, începută la 1 decembrie 2021 la baza Mihail Kogălniceanu din Constanţa.

Folosirea avioanelor de vânătoare ale Aviaţiei Militare Italiene în operaţiuni de enhanced Air Policing la nivel NATO se mută în alte state ale Alienţei Nord-Atlantice, dar va continua în curând din nou în România, potrivit programelor de rotaţie stabilite deja în cadrul Alianţei.

După ce a atins capacitatea operativă deplină la începutul lunii decembrie 2021, Task Force a început să desfăşoare operaţiunile de enhanced Air Policing Area South (eAPAS) cu o dotare de patru Eurofighter EF-2000A “Typhoon” ale Aviaţiei Militare. A doua zi după agresiunea rusă în Ucraina, ca urmare a deciziei NATO de a întări postura de descurajare şi apărare la graniţele de est ale Alianţei, Italia a decis să dubleze avioanele utilizate şi, ca atare, să extindă începând din aprilie “enhanced Vigilance Activity” (eVA), contribuind la complexul de măsuri destinate transmiterii unui mesaj de coeziune şi solidaritate între aliaţi, sporind promptitudinea şi acţionând ca factor de descurajare.

Avioanele Typhoon şi echipajele care au participat la operaţiuni în România, sosite din toate escadrilele Aviaţiei Militare care folosesc acest sistem de apărare, au efectuat în jur de 750 de ridicări de la sol, în activităţi operative şi în exerciţii cu forţele aeriene române şi americane şi au desfăşurat activităţi comune cu marina franceză şi română prin activităţi de sprijin aerian apropiat pentru contingentele terestre belgiene, franceze, româneşti, britanice şi americane.

Air Policing este o capacitate cu care NATO s-a dotat începând din jumătatea anilor ’50 şi constă în includerea într-un sistem unic aliat de apărare aeriană şi balistică a sistemelor naţionale similare puse la dispoziţia statelor membre. Activitatea de Air Policing este realizată din vremuri de pace şi constă în supravegherea continuă şi identificarea tuturor încălcărilor integrităţii spaţiului aerian al NATO cărora li se face faţă prin acţiuni adecvate destinate combaterii acestora, ca de exemplu decolarea rapidă a avioanelor de vânătoare de interceptare, aşa-zisul scramble.

Ambasada Italiei la Bucureşti
Biroul de Presă

RADOR – 1 iulie