Péter Szijjártó – Extinderea Centralei Nucleare Paks ar putea intra în septembrie în a doua fază, cea a construirii

Împreună cu conducerea companiei ruseşti de energie nucleară Rosatom, am reuşit să clarificăm toate problemele nerezolvate, pentru ca extinderea centralei de la Paks să intre în faza a doua, cea a construirii concrete, în luna septembrie a acestui an, a declarat vineri, la Istanbul, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó.

În urma convorbirii purtate cu directorul general Rosatom, Aleksei Lihaciov, ministrul ungar a spus că au fost recapitulate sarcinile de realizat în legătură cu această investiţie, astfel încât totul este pregătit pentru ca în toamna acestui an proiectul să intre în aşa-numita fază de construcţie. Potrivit lui Péter Szijjártó, Oficiul Naţional pentru Energie Nucleară trebuie să elibereze încă patru autorizaţii importante înainte de începerea construcţiei.

„Dacă totul se va întâmpla aşa cum s-a convenit astăzi, este pe deplin realist ca proiectul de investiţie a centralei nucleare de la Paks să intre, începând din septembrie, în faza a doua, cea a construcţiei”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Péter Szijjártó a precizat că toate acestea sunt necesare pentru a pune în funcţiune cele două noi unităţi până în 2030, crescând astfel capacitatea actuală a centralei de 2.000 de megawaţi la 4.400 de megawaţi. „Ungaria face un pas uriaş spre autonomia în domeniul aprovizionării cu energie electrică, ceea ce va fi un avantaj imens pentru Ungaria în situaţia actuală, când preţurile de pe piaţa internaţională a energiei cresc în mod iraţional”, a afirmat ministrul ungar. „Nu vom mai fi expuşi la perturbările şi crizele pieţei internaţionale a energiei, aşa cum suntem acum, şi nici nu vom fi atât de expuşi la ca multe alte ţări”, a adăugat Péter Szijjártó.

În cele din urmă, ministrul ungar a subliniat că în momentul adoptării sancţiunilor UE s-a afirmat şi chiar s-a adoptat o lege care stipulează că utilizarea paşnică, în scopuri civile a energiei nucleare, nu este supusă restricţiilor, de altfel nici compania Rosatom nu a fost inclusă în nicio listă de sancţiuni, astfel, cooperarea nu contravine sub nicio formă reglementărilor UE. „Interesul nostru este ca centrala nucleară să fie construită până în 2030, există în continuare şanse reale în acest sens, iar Guvernul ungar şi-a asumat continuarea proiectului”, a precizat Péter Szijjártó. În final, ministrul de externe a anunţat că Gergely Jákli, fost director general al Eximbank Ungaria, va prelua conducerea societăţii Paks II, începând din 1 septembrie./ademeny/avladucu

MTI – 2 iulie