2022. július 5.

Még két hétig tart a népszámlálás utolsó szakasza

Ebben a kérdezőbiztosok felkeresik azokat az állampolgárokat, akik nem éltek az elektronikus űrlapok kitöltésének lehetőségével. Egyes településeken ez már befejeződött, de vannak olyan esetek is, amikor az állampolgárok megnehezítik az adatok begyűjtését, vagy egyenesen visszautasítják a kommunikációt a kérdezőbiztosokkal.

A népszámlálás első szakaszában a lakosság 47%-a töltötte ki online a népszámlálási íveket. (Radio România Actualităţi)

Nem változik a kormány összetétele

Ezt Nicolae Ciucă miniszterelnök jelentette be tegnap délután, azt követően, hogy befejezte a miniszterek kiértékelését. A kormányfő közölte Klaus Iohannis államfővel, hogy nem módosít a kabinet összetételén, de – politikai források szerint – arra kérte a tárcavezetőket, hogy ne az utolsó pillanatban kezdeményezzenek olyan jogszabály-tervezeteket, amelyek módosítják az Országos Helyreállítási Terv kereteit. (Radio România Actualităţi)

Közvitára bocsátották az Adótörvénykönyv módosítását

A dokumentum a Pénzügyminisztérium honlapján jelent meg és kormányzati források szerint a jövő héten fogadja el a kabinet. Amint arról tegnap hírt adtunk, a jogszabály révén a kormány növelné a költségvetés bevételeit elsősorban a dohány- és alkoholos termékekre kivetett luxusadó és a vendéglátóipari szolgáltatások esetében számított hozzáadott értékadó emelésével. E mellett a szerencsejátékok adója 1-ről 40 százalékra emelkedik, amennyiben a parlament elfogadja a koalíciós pártok javaslatait.

A dohány- és alkoholtermékek luxusadója már augusztus elsejétől emelkedne, a további emelések pedig 2023. január elsejétől lépnének életbe. (Radio România Actualităţi)

A Külügyminisztérium figyelmeztetése a Görögországba utazóknak

Tűzriadót rendeltek el a görög hatóságok a nagy meleg és az erős szél miatt. A riasztás mától július 7-ig érvényes. Ez idő alatt fokozottan fennáll a lehetősége annak, hogy meggyullad a növényzet az Égei-tenger északi és keleti részén lévő szigeteken, Attika tartományban, Görögország központi részén, a Peloponnészoszi-félszigeten és az ország nyugati régiójában.

Azok a román állampolgárok, akik bajba kerülnek, segítséget kérhetnek Románia Athéni Nagykövetségétől, vagy a Szalonikiben lévő főkonzulátusától.

A külügyminisztérium ugyanakkor figyelmébe ajánlja a román állampolgároknak, hogy elutazásuk előtt tájékozódjanak a szaktárca honlapjáról.

Mint ismeretes két nappal ezelőtt a romániai tűzoltók egy csoportja csatlakozott a Görögországba kihelyezett hasonló rendeltetésű európai egységekhez, azért, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak a kiterjedt erdőtüzek megfékezésében. (Radio România Actualităţi)

Alexandru Rafila: Megjelent az omikron vírus egy al-változata

Ismét növekszik a Covid-megbetegedések száma. Az elmúlt héten 7000 új esetet regisztráltak, amely a megelőző héthez képest a fertőzések duplája. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott a közszolgálati rádió reggeli hírműsorának Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. „A fertőzések számának növekedése kapcsolatban áll azzal a ténnyel, hogy megjelent az omikron vírus egy al-változata, amelyik gyorsan terjed és amely ellen nem nyújt védelmet az oltás, illetve az, ha valaki már átesett a betegségen. Az elmúlt 90 napban jelentős számú újrafertőzést tapasztaltunk. Az említett 7000 esetből 1300-an már átestek a betegségen, ami annak az egyértelmű jele, hogy az immunitás jelentősen csökkent a vírusnak ezzel a változatával szemben, amely szerencsére nem okoz súlyos megbetegedést. Önök is megfigyelhették, hogy viszonylag kevesen kerültek kórházba, kevesen vannak az intenzív terápián, vagy haláloztak el a betegségben és reméljük, hogy a jövőben sem alakulnak a dolgok aggasztóan e tekintetben” – mondta az egészségügyi miniszter. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR