Numărul cazurilor de COVID înregistrate în România aproape că s-a dublat în ultima săptămână

Numărul cazurilor de COVID înregistrate în România aproape că s-a dublat în ultima săptămână. Astfel, în perioada 27 iunie – 3 iulie au fost raportate peste 7.700 de noi infectări, tulpina Omicron fiind, în continuare, dominantă în ţara noastră. În acest context, ministrul sănătăţii Alexandru Rafila atrage atenţia că regulile de igienă trebuie respectate în continuare, iar purtarea măştii în spaţiile închise sau aglomerate asigură protecţie împotriva coronavirusului. Autorităţile se aşteaptă ca numărul cazurilor de infectare să se înmulţească din nou, având în vedere că, în ultimele patru săptămâni, acesta a crescut de aproape patru ori.
Reporter: Daniela Vasilescu – Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a spus că sunt luate în calcul două scenarii. Primul, vârful de infectări este posibil să aibă loc în perioada 7-10 august, iar a doua variantă arată că vârful de îmbolnăviri ar putea fi înregistrat spre finalul lunii august-începutul lunii septembrie.
Alexandru Rafila: Un număr săptămânal de cazuri de circa 70.000, asta înseamnă 10.000 de cazuri pe zi. Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma în acest fel. Discutăm de un virus foarte variabil și la care principala caracteristică a lui din ultimul an de zile a fost modificarea transmisibilității, din fericire, cu scăderea patogenității și sperăm ca acest lucru să se confirme și în perioada următoare.
Reporter: Ministrul sănătății le recomandă celor care au simptome să se testeze la medicul de familie sau la centrele de testare, care vor fi redeschise în perioada următoare. El a mai adăugat că centrele ambulatorii din țară și din București au cantități suficiente de antivirale, iar cei care vor să se vaccineze împotriva COVID-19 o pot face în cele 10.000 de cabinete ale medicilor de familie.
Realizator: Noi creşteri ale cazurilor de COVID se înregistrează în mai multe ţări ale lumii. Franţa a înregistrat, vinerea trecută, aproape 125 de mii de infectări, iar, în Marea Britanie, numărul cazurilor a crescut cu o treime într-o singură săptămână. În Israel, Ministerul Sănătăţii a recomandat, din nou, purtarea măştii de protecţie în spaţii închise, pe fondul înmulţirii cazurilor./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, 5 iulie