2022. július 6.

Négy sávosra szélesítik a bukaresti körgyűrű déli szakaszát

Az erről szóló szerződést már aláírta az Útügyi Igazgatóság egy olasz vállalkozóval. A dokumentum értelmében a kiszélesített útszakasz az A 1-es autópálya 14-es számú kilométerkövétől a jilavai útelágazásig tartana. A cégnek 12 hónap áll a rendelkezésére a tervezésre és két év a kivitelezésre. Jelenleg a körgyűrű említett szakaszán az útburkolat egyenetlen, az útra felfestett jelzések elmosódottak, az útkereszteződéseket jelző táblák nem megfelelőek és rosszul vannak megvilágítva. (Radio România Actualităţi)

Ezentúl nem lehet kicsapni a diákokat

Egyebek mellett ezt tartalmazza az egyetem előtti oktatási intézmények szervezéséről és működéséről szóló új szabályzat, ami ősszel lép életbe. A dokumentum értelmében az oktatáshoz való jogot az alkotmány szavatolja, ezért az oktatási folyamatból csak az egyetemi vagy a főiskolai diákokat lehet kizárni, tekintettel arra, hogy az az oktatási forma nem kötelező.
Az új szabályzat értelmében a tanár joga megállapítani, hogy egy diák hány jegyet kapjon évente, azonban a jegyek számának legalább hárommal nagyobbnak kell lenniük, mint az illető tantárgy heti óraszáma.
Az új tanévben – amelyik szeptember 5-én kezdődik – minden tantárgyból egyetlen éves tanulmányi átlagot számítanak, következésképp nem számítanak tanulmányi átlagot minden harmadév végén. A kísérleti osztályokban bevezethetik az elektronikus naplót is. (RADOR Hírügynökség)

Ételmérgezés egy diáktáborban

Ma éjszaka egy speciális mentőautó szállította kórházba a Hargita megyei Gyilkos-tó melletti gyerektáborból a diákok egy részét, akiknél ételmérgezés tünetei mutatkoztak.
Tizenkét gyereknek volt szüksége orvosi ellátásra, őket jelenleg a Gyergyószentmiklósi kórházban ápolják – tájékoztatta a sajtót a Sürgősségi Helyzetek Hargita megyei felügyelősége. A gyerekek 11 és 13 év közöttiek és egy Gyilkos-tói panzióban voltak elszállásolva.
A RADOR kérdésére Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) igazgatója elmondta, hogy a gyerekek közepes, illetve enyhe fertőzéseket szenvedtek, egyikük sincs életveszélyben, ketten már el is hagyták a kórházat. A szakemberek vizsgálják, hogy mi okozhatta a fertőzést, tekintettel arra, hogy a táborozó ötven gyerek közül csak 12-en betegedtek meg. (RADOR Hírügynökség)

Takarékosságra szólítanak fel a vízügyi szakemberek

Több tucat romániai települést sújt az aszály – erősítette meg a Romániai Országos Vízügyi Igazgatóság (ANAR). Az intézmény képviselői egyúttal kérik a lakosságot, hogy ésszerűen bánjanak a rendelkezésre álló vízkészletekkel, kerüljék a kertek öntözését, medencék vagy tavak feltöltését, mert az elkövetkező időszakban nem várható jelentős csapadék, és a tartalékok jelentősen csökkenni fognak.
Jelenleg főleg Moldvát sújtja az aszály: 28 települést Botoșani és Galați megyében, 77-et Bákó, Neamț és Vrancea megyében, ugyanakkor Kolozs és Argeș megye öt-öt településén is vízhiány alakult ki.
A cernavodai atomerőmű hűtéséhez használt víz egyelőre biztosított, viszont további egy méteres apadás után a Duna vízállása elérheti a figyelmeztetési szintet, amikor a blokkok termelését korlátozni kell – figyelmeztetnek a vízügyi szakemberek. (Bukaresti Rádió)

A kánikula után árvíz fenyeget

Elsőfokú árvízriadót adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 24 folyó vízgyűjtő medencéjére.
A szakemberek szerint szerda éjfélig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Szamos, Kraszna, Maros, Ó-Béga, Béga, Temes, Berzava, Moravica, Karas, Néra, Cserna, Duna kisebb mellékfolyói, Desnăţui, Zsil, Olt, Argeş, Ialomiţa, Bodza, Suceava, Moldova, Beszterce és Putna.
A hidrológusok szerint nagyobb valószínűséggel és intenzitással következhetnek be a jelzettek a Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş, Máramaros, Suceava és Neamţ megye egyes kisebb folyóvizein. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin