Criză guvernamentală în Marea Britanie

Premierul britanic Boris Johnson este nevoit să lupte pentru supraviețuire politică, după cea mai gravă criză guvernamentală cu care se confruntă de aseară. Doi miniștri-cheie au demisionat, spunând că nu mai au încredere în premier, căruia îi contestă calitățile de lider.

Boris Johnson i-a înlocuit imediat, semn că nu va renunța la funcție prea ușor, însă asupra sa crește presiunea politică, odată cu întrebările la care va trebui să răspundă azi, în Camera Comunelor, iar apoi în fața unei comisii parlamentare speciale despre nevoia de integritate în viața publică. Corespondenta noastră Aura Neag transmite de la Londra.

Reporter: Miniștrii importanți, consultanți politici și un vicepreședinte al partidului, toți și-au dat denisia într-un interval de câteva ore, aseară. Cele mai grele nume din tabăra demisionarilor sunt cele ale ministrului de finanțe și ministrului sănătății. Ambii atacă integritatea, seriozitatea și competența premierului Boris Johnson și spun că nu mai au încredere în el.

Demisiile au loc în contextul unui nou scandal, declanșat de această dată de un parlamentar și ministru important, acuzat că a molestat mai mulți bărbați în ultimii ani. Inițial, Boris Johnson a spus că nu a știut de aceste acuzații. În cele din urmă, s-a dovedit însă că știa de acuzații și nu a spus adevărul.

Boris Johnson: Îmi cer scuze. Acum îmi dau seama că a fost greșit să-l numesc în guvern și îmi cer scuze față de toată lumea care a fost afectată de această situație.

Reporter: Boris Johnson este la putere de doi ani și jumătate, perioadă în care guvernul său a fost zguduit de o serie de scandaluri, inclusiv legate de corupție. Cel mai adesea el este însă acuzat de minciună și lipsă de caracter. Istoria politică din Marea Britanie arată că, în momentul în care miniștrii importanți încep o revoltă împotriva premierului, este extrem de greu ca primul ministru să rămână la putere./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iulie