Papa Francisc va acorda femeilor un cuvânt de spus în numirea episcopilor lumii

Papa Francisc a afirmat că intenţionează să ofere femeilor mai multe funcţii de rang înalt în cadrul Sfântului Scaun şi a dezvăluit că, pentru prima dată, va numi femei într-o comisie alcătuită anterior doar din bărbaţi, ce îl ajută să selecteze episcopii de la nivel mondial.

Rolul femeilor în ierarhia Vaticanului a reprezentat unul dintre subiectele privind situaţia mondială şi cea a Bisericii, dspre care Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, a discutat într-un interviu exclusiv acordat agenţiei de presă Reuters, la reşedinţa sa de la Vatican, pe 2 iulie. O nouă Constituţie pentru administraţia centrală a Sfântului Scaun, ce a intrat în vigoare în luna iulie, permite oricărui catolic botezat, inclusiv mireni – bărbaţi şi femei – să ocupe funcţii de conducere în majoritatea departamentelor Vaticanului. „Sunt deschis să ofer (femeilor) o oportunitate”, a spus Papa, în secţiunea interviului de 90 de minute în care a vorbit despre noua constituție pentru administrația centrală, cunoscută sub numele de Curia.

El a menționat că anul trecut, pentru prima dată, a numit o femeie în poziţia a doua după funcția de guvernator al Vaticanului, Raffaella Petrini devenind femeia care ocupă una dintre cele mai înalte funcţii din cel mai mic stat din lume. „Două femei vor fi numite pentru prima dată în comisia pentru alegerea episcopilor din Congregația pentru Episcopi” a spus Papa. Demersul, care nu a fost anunțat oficial, este extrem de semnificativ, întrucât femeile vor avea pentru prima dată un cuvânt de spus în numirea episcopilor lumii, care sunt toți bărbați. „În acest fel, lucrurile se deschid puțin”, a afirmat Suveranul Pontif. Papa Francisc nu a precizat cine vor fi aceste femei şi nici când va fi anunţată oficial numirea acestora./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 6 iulie