Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Linia cu ecartament larg 706 J din Portul Galaţi, estul României, va fi redeschisă traficului, după 22 de ani, potrivit operatorului naţional CFR SA. Feroviarii continuă lucrările de reparaţii, în regie proprie, pentru redeschiderea liniei de cale ferată în lungime totală de 4,7 kilometri, dintre care 3,58 kilometri linie cu ecartament larg şi 1,16 kilometri ecartament normal, scrie administratorul de infrastructură feroviară. Pe linia de cale ferată 706 J nu a mai circulat de 22 de ani niciun tren de marfă dinspre sau înspre Republica Moldova (CFM). Volumul traficului de mărfuri prin punctul feroviar de frontieră din Portul Galaţi a intrat pe un trend descendent în perioada 1990 – 2000, când pe această linie au mai circulat, doar ocazional, trenuri de marfă dinspre/către Republica Moldova sau Ucraina.

Redeschiderea acestei linii va avea un impact economic important, atât prin creşterea traficului de marfă pe teritoriul României, cât şi a volumului de cereale, care vor intra direct în Portul Galaţi, pe la graniţa cu Republica Moldova.

2) Publicul tânăr a fost provocat să descopere, pe 7 şi 14 iulie, la Cinema Muzeul Ţăranului, din Bucureşti, pelicula ucraineană ‘Stop Zemlia’ (cu traducere în limba română). Intrarea este gratuită. Filmul, realizat de Kateryna Gornostai, a câştigat Ursul de Cristal al secţiunii „Generation 14 plus” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2021.

Acest ambiţios lungmetraj de debut al regizoarei ucrainene introduce spectatorul în lumea adolescentină a personajelor sale, interpretate de tineri neprofesionişti, au scris organizatorii Printre participările la festivaluri şi premiile obţinute de ‘Stop Zemlia’ se numără: Grand Prix – Festivalul Internaţional de Film de la Odesa 2021; Premiul Naţional Shevchenko – Ucraina 2022. Proiecţiiile de la Cinema Muzeul Ţăranului se desfăşoară în cadrul proiectului Open Museums Open Hearts.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.