Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a ratifica protocoalele de aderare la NATO pentru Finlanda şi Suedia

Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a ratifica protocoalele de aderare la NATO pentru Finlanda şi Suedia, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

El a participat la cea de a 22-a ediţie a Forumului interparlamentar pe teme de securitate, eveniment la care a avut o intervenţie video şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Acesta a făcut un nou apel ca ţara sa să primească armament greu pentru a stabiliza linia frontului. Cu detalii, Alina Stănuţă:

Reporter: Legislativul de la București va parcurge cu celeritate procesul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO pentru Finlanda și Suedia, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a menționat că va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Marcel Ciolacu: La Summitul de la Madrid s-au luat decizii istorice: invitarea Suediei şi Finlandei să adere la alianță, întărirea capacității de apărare a Flancului estic și reflectarea pentru prima dată a Mării Negre într-un concept strategic al NATO. Parlamentul României va parcurge tot ce ține de procesul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO pentru cele două state nordice. Vom convoca o sesiune extraordinară.

Reporter: Într-un mesaj transmis participanţilor, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, arăta că agresiunea Rusiei împotriva țării tale este un fenomen care vine ca o provocare la adresa securității internaționale.

Dmitro Kuleba: Putin este gata să redeseneze granițele, să distrugă Europa. Ideea lui Putin este simplă: vrea să impună standardele rusești întregii lumi, și anume, lipsa de dreptate și de justiție și sărăcia. O criză în Europa i-ar permite lui Putin să le arate rușilor că cei din Europa nu trăiesc mai bine decât ei.

Reporter: România rămâne unul dintre cei mai activi susținători ai parcursului european al Ucrainei, a afirmat premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj video transmis participanţilor la evenimentul de la Palatul Parlamentului./aburtica/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 iulie