Stațiunile românești de pe litoral au o rată de ocupare mai mică decât anul trecut

Sezonul estival este sub așteptări, iar stațiunile românești au o rată de ocupare mai mică decât anul trecut, spun mulți administratori din industria ospitalității. Pe litoral, de exemplu, după un început bun în iunie, luna aceasta se înregistrează o stagnare. Hotelierii se plâng că românii au ales să plece în vacanță în alte țări și cred că la noi prețurile sunt totuși mai mici, așa spune și Lucian Popa, care deține o afacere în domeniul hotelier din Mamaia.
Lucian Popa: Prețurile nu au crescut foarte mult, la cazare, în primul rând, maxim între șapte și zece la sută față de anul trecut. Prețurile pe litoralul românesc sunt mai mici ca afară. Grecii au crescut prețurile foarte mult, bulgari au crescut, turcii au crescut cu cel puțin 50% prețurile care au fost anul trecut și acum doi ani. Ddin cauza faptului că s-a dat drumul la excursii, că nu mai sunt restricții, lumea, poate pe undeva pe bună dreptate, vor să se ducă și în altă parte, nu numai pe litoralul românesc.
Realizator: Antreprenorul admite, totuși, că stațiunea Mamaia are și puncte slabe, unul dintre acestea fiind parcările.
Lucian Popa: Din păcate, mai puțin bine această taxă de parcare, pe care primăria nu a redus-o, aşa cum ne-a promis la începutul sezonului, la 48 de lei pe zi. Şi 48 de lei mi se pare mult. Sunt turiști care aleg partea de nord a stațiunii, unde sunt niște prețuri foarte mari, și acolo se duc cei care își permit, acolo se duc cei care vor să fie văzuți într-un anumit mediu /…/. Ceilalți aleg zona aceasta, unde o pizza este 30 de lei./denisse

RRA – 10 IULIE