Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Transport Trade Services SA (TTS), furnizorul principal de servicii logistice integrate de pe Dunăre împreună cu partenerul său ucrainean, producător şi exportator de produse agricole, au inaugurat un proiect logistic complex dedicat exporturilor, după mai mult de o lună de pregătiri logistice intense. Demararea acestui proiect asigură o creştere importantă a fluxurilor de marfă ucrainene transportate din porturile Reni şi Ismail via canalul Dunăre-Marea Neagră până la încărcarea pe nave maritime în Portul Constanţa, fără utilizarea danelor şi spaţiilor de depozitare din port. Acest lucru este posibil prin utilizarea terminalului de geamanduri al TTS din rada interioară a portului Constanţa, unde mărfurile sunt transbordate direct din barje în navele maritime.

Pregătirea lanţului logistic a presupus organizarea de către partenerul ucrainean a lanţului logistic terestru din depozite până în porturile Reni şi Ismail şi organizarea transbordului în barje, şi, pe de altă parte, reabilitarea de către TTS a complexului de acostare la geamanduri şi organizarea mecanismelor de coordonare între toate părţile implicate, incluzând aici administraţiile portuare din Constanţa, Reni şi Ismail.

Întrucât marfa nu atinge uscatul după plecarea din Reni şi Ismail şi până la încărcarea în navele maritime, factorul critic în acest proiect este coordonarea. Spre deosebire de un lanţ logistic standard în care marfa livrată de convoaie este depozitată temporar într-un siloz până la atingerea cantităţii-ţintă şi abia apoi încărcată în nava maritimă, în lanţul logistic inaugurat de TTS nava maritimă acostează de la început la geamanduri, convoaiele intrând imediat la descărcare într-un ritm constant.

Complexitatea proiectului vine din faptul că aceste convoaie trebuie să livreze marfa ‘just-in-time’, ceea ce presupune un efort de coordonare pe întreg lanţul de la depozitele din Ucraina până la punctul de încărcare. Întreaga logistică pe apă – transport pe Dunăre din Ismail şi Reni până în portul Constanţa Sud la terminalul de geamanduri TTS şi operaţiunea de descărcare a barjelor direct în nava maritimă cu ajutorul macaralelor plutitoare, este efectuată de un singur grup de companii, TTS, utilizând exclusiv mijloace tehnice proprii. Totodată, întreaga marfă aparţine unui singur exportator ucrainean.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.