2022. július 11.

Nicolae Ciucă miniszterelnök ma üzletemberekkel tárgyal az Adótörvénykönyv tervezett módosításáról

A találkozón részt vesz Adrian Câciu pénzügyminiszter is – tájékoztatta hallgatóit ma a közszolgálati rádió. Az üzleti élet képviselői azt szeretnék, hogy a pénzügyi intézkedések átláthatók legyenek, tekintettel arra, hogy azok kihatással vannak a cégekre és a lakosságra is. A részletekről Andrei Şerban, riporter számolt be:

Riporter: A kormány több ponton is módosította az Adótörvénykönyvet, amely befolyásolja a vállalkozások működését. Ilyen a vendéglátóiparban (HoReCa) alkalmazott különleges (kedvezményes) adózás eltörlése és visszatérés az árbevétel megadózásához, valamint a mikrovállalkozási besorolás feltételeinek a megváltozása, abban az értelemben, hogy egy millió euróról 500 ezer euróra csökkentik az előző évi üzleti volumen értékét és az is feltétel, hogy a vállalkozásnak legyen legalább egy munkakönyves alkalmazottja.
2023. január elsejétől 5-ről 9 százalékra emelkedik a hozzáadott értékadó a kiszállított élelmiszerekre, italokra, vendéglői és szállodai szolgáltatásokra. Adrian Câciu hozzátette, hogy egy sor, az elmúlt években alkalmazott kedvezményt eltörölnek.

Adrian Câciu: Egy sor, a tőkére és a vállalkozásokra vonatkozó kiegyenlítéseink vannak, ami nem jelent mást, mint olyan kedvezmények eltörlését, amelyet bizonyos területeken alkalmaztunk és amelyek már tavaly kimerítették a forrásaikat, s most az eltörlésüket kéri az Európai Bizottság és a Nemzeti Liberális Párt (PNL), de még az üzleti szféra egy igen jelentős része is – mondta a pénzügyminiszter.
A tárcavezető hozzátette, hogy az Adótörvénykönyv módosításai élénkíteni fogják a gazdaságot. Példaként említette, hogy az újra-beruházott profitra adókedvezményt adnak azoknak a cégeknek, amelyek újabb termelőegységeket helyeznek üzembe, vagy korszerűsítik a már meglévőket. (Radio România Actualităţi)

Csökken a lakásvásárlók száma

Ez derül ki az Országos Kataszteri Hivatal (CNCPI) ma közzétett adataiból.
Júniusban országos szinten közel 53 ezer ingatlant adtak el, ami 11.660-al kevesebb mint a májusi érték. Az elmúlt hónapban a legtöbb adás-vételt Bukarestben, Ilfov és Brassó megyékben jegyezték, a legkevesebbet pedig Călăraşi, Kovászna és Teleorman megyékben.
A banki hitelek és az infláció növekedése sokakat visszariasztott az ingatlanvásárlástól. Egyes vállalkozók felfüggesztették a munkát az építőtelepeiken, mások ahhoz a marketing-fogáshoz folyamodnak, hogy az új lakások terveit adják el a 2021-es év árain. (RADOR Hírügynökség)

Nőtt a külföldi tőkével működő cégek száma Romániában

Az év első öt hónapjában mintegy 35%-os növekedés tapasztalható az elmúlt év hasonló időszakához képest – derült ki az Országos Cégnyilvántartási Hivatal (ONRC) összesített adataiból. A legtöbb külföldi vállalkozás közigazgatási, tudományos, műszaki, kereskedelmi, autójavító és szállítmányozási profilú. Májusban a legtöbb külföldi befektető olaszországi volt. A több mint 50 ezer részben vagy egészben olasz tőkével működő cég törzstőkéje mintegy négy milliárd dollárra rúgott, ugyanakkor a legtöbb pénzt holland cégek fektették be Romániába, hozzávetőleg 5.800 cég összesen több mint 12 milliárd dollárt. (Radio România Actualităţi)

Nem halasztják el a tanévkezdést

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint bár az elmúlt két hétben megkétszereződött a koronavírusos megbetegedések száma, valószínűleg nem lesz szükség sem a tanévkezdés elhalasztására, sem az online oktatásra való áttérésre az új járványhullám miatt.
A tárcavezető egy kereskedelmi televízióban elmondta tegnap este, hogy a legutóbbi héten napi 2400-ra nőtt a megbetegedések száma. Szakemberek szerint ez napi 10-12 ezres esetszámot fog jelenteni, amikor a hullám eléri a csúcsot. A miniszter hangsúlyozta, szerencsére nincs sok súlyos megbetegedés. Az oltás negyedik dózisáról úgy vélte, ezzel érdemes várni őszig, mert szeptemberben érkezik a vakcina új variánsa. A hatóságok holnaptól a heti jelentések helyett ismét naponta közölnek adatokat a járvány alakulásáról az esetszámok növekedése miatt. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin