Agenda vizitei pe care preşedintele american Joe Biden o va efectua săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu

Întărirea cooperării dintre Statele Unite şi Israel în faţa ameninţărilor Iranului va domina agenda vizitei pe care preşedintele american Joe Biden o va efectua săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu. Într-un articol de opinie publicat în ‘Washington Post’, liderul de la Casa Albă a scris că va fi primul preşedinte american care va zbura din Israel în Arabia Saudită, catalogând acest lucru drept un pas simbolic pentru relaţiile în devenire şi normalizarea legăturilor dintre Ierusalim şi Riad.

Joe Biden este primul preşedinte american care vizitează Orientul Mijlociu după atacurile de la 11 septembrie 2001 fără ca trupele americane să fie angajate într-o misiune de luptă în regiune. Statele Unite şi Israelul au pus bazele unei alianţe de securitate cu statele arabe, care să conecteze sistemele de apărare aeriană pentru contracararea atacurilor iraniene cu drone şi rachete în Orientul Mijlociu. Transmite corespondentul nostru Dragoş Ciocîrlan:

Reporter: Deplasarea lui Joe Biden în Israel și Arabia Saudită este prima sa vizită în Orientul Mijlociu în calitate de președinte al Statelor Unite, dar a 10-a vizită în Israel. Biden aterizează miercuri după-amiază la Aeroportul Internațional Ben Gurion și va pleca spre Arabia Saudită vineri după-amiază de la Aeroportul Ben Gurion.

Programată inițial pentru sfârșitul lunii iunie, vizita a fost amânată din cauza problemelor programului din Arabia Saudită. Biden a acceptat invitația Ierusalimului în luna aprilie. Potrivit celei mai recente versiuni a programului vizitei în Israel, președintele va fi întâmpinat de premierul Yair Lapid. Îi vor fi prezentate sistemele de apărare antiaeriană Iron Dome, pentru care Statele Unite au acordat încă 500 milioane de dolari, după confruntarea din zona Gaza de anul trecut, și sistemul laser de apărare proiectat să funcționeze în tandem cu Iron Dome.

Președintele Joe Biden și premierul Yair Lapid vor participa la o reuniune online cu premierul Indiei și președintele Emiratelor Arabe Unite, pentru a discuta despre securitatea alimentară și domenii potențiale de colaborare între Emiratele Arabe Unite și Israel. Pentru mulți locuitori ai Ierusalimului, vizitele președinților americani înseamnă trasee securizate pentru coloana oficială, adică circulația rutieră va fi oprită. Zona Hotelului Regele David din Ierusalim, unde sunt cazați președintele și membrii delegației sale, va fi închisă complet./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iulie