Sfaturi practice pentru iluminarea perfectă a bucătăriei

Corpurile de iluminat și sfaturile de utilizare a acestora au făcut subiectul multor articole, lumina fiind un factor extrem de important în crearea unui decor confortabil şi primitor. Nu cred că mai este vreo surpriză faptul că lumina (adică tipul de iluminat, intensitatea și culoarea) ne influenţează atât stările de spirit individuale, cât şi interacţiunea cu alte persoane. Prin urmare, este necesar să dați puţin mai multă atenţie acestui element atât de uşor de controlat. Există o aşa de mare varietate de corpuri de iluminat – lustre, aplice, spoturi, plafoniere, neoane -, încât ne este aproape imposibil să stabilim niște reguli clare în acest sens. Ceea ce putem face, însă, este să vă spunem unde și cum ar trebui să utilizați toate aceste elemente.

Pentru cei, sau mai bine zis cele, care lucrează în bucătărie este o nevoie permanentă de iluminare perfectă în orice loc. Blatul de lucru și chiuveta sunt de obicei zonele unde este bine să adăugați o iluminare suplimentară față de cea ambientală din încăpere, întrucât de multe ori, sursa principală de lumină va cădea exact „în spatele” gospodinei. Iluminatul corect contribuie simțitor la creșterea gradului de confort al oricărei încăperi, iar bucătăria nu face excepție! De obicei, spațiul este împărțit în două zone de activitate – zona de preparare a bucatelor alese (zona de lucru) și cea de servire și relaxare, astfel încât iluminatul este cu atât mai important. Iluminarea bucătăriei nu reprezintă o chestiune foarte complicată, ci mai degrabă una legată de detalii.

Evaluați – Primul pas este cel de stabilire a tipului de lumină cu efect maxim, atât în zona de luat masa, cât și pe suprafața blatului. În definitiv, aceste două zone sunt probabil cele mai folosite într-o bucătărie. Al doilea pas este să stabiliți dacă suprafețele corpurilor din bucătărie reflectă lumina și în ce mod. Culorile deschise și suprafețele lucioase reflectă lumina, pe când cele închise și mate o absorb. De exemplu, culoarea suprafeței blatului dumneavoastră va reflecta lumina, astfel că, cu cât este mai deschis blatul, cu atât mai bună este lumina. Știați că albul reflectă 80% din lumină, naturală sau articifială, pe când negrul doar 4%? Cu ajutorul iluminatului de plafon ar trebui să realizați o iluminare echilibrată și să nu lăsați zone întunecate. Camerele înalte au nevoie de lumini mai puternice, pentru că spațiul care trebuie iluminat este mai mare. Dacă ferestrele sunt orientate spre sud, bucătăria va beneficia din plin de lumină pe timpul zilei, dar ceea ce trebuie să vă preocupe este iluminatul pe timp de seară. Determinați cu exactitate zonele din bucătărie pe tipuri de activități – masă, dulapuri, aparate electrocasnice, blaturi de lucru – și apoi cantitatea de lumină necesară fiecărui loc în parte, dar și tipul acesteia – generală, concentrată sau de accent. Ca o mică recapitulare, lumina generală sau ambientală este responsabilă de gradul de iluminare din întreaga încăpere, cea concentrată este cea pe tipuri de activități, iar cea de accent este folosită pentru a lumina numai anumite obiecte sau spații mai mici.

Alegeți – Cu siguranță veți dori să aveți (și așa ar fi și indicat) mai multe tipuri de lumină. Deci, puteți avea nevoie de lumină ambientală, dar și de corpuri de iluminat încastrate. Dacă într-un colț al bucătăriei este amenajat un mic bar, luminile decorative și cele de accent vor fi nevoite să-și facă simțită prezența. Iluminatul ambiental se poate realiza cu corpuri de iluminat de tip ”downlight” (adică spoturile direcționate). Pe lângă faptul că au un aspect plăcut, chiar futurist am putea spune, acestea sunt eficiente și comode, putând obține o lumină distribuită în întreaga bucătărie în cantități egale. Mai mult, dacă sunt controlate de un variator care reglează intensitatea luminii, pot fi folosite și pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare. Plafonierele sunt o altă opțiune, atât timp cât sunt corect raportate la dimensiunea bucătăriei și la înălțimea tavanului. Lămpile fluorescente sunt și ele surse de iluminat economice, dar degajă o lumină prea puternică. Locurile din bucătărie unde se pot instala spoturile luminoase direcționate sunt deasupra aragazului, blatului, chiuvetei, zonelor de lucru și a mesei. Lumina puternică și directă a becurilor cu halogen (de preferat) trebuie instalată întotdeauna în fața persoanei care ”lucrează” în bucătărie, nu în spate. Corpurile de iluminat suspendate sunt și ele surse de lumină direcționată, mai ales dacă sunt plasate astfel încât să nu creeze umbre pe suprafața de lucru. Spoturile direcționate prinse sub dulapuri deasupra blatului de lucru sunt și ele opțiuni demne de luat în seamă. Lumina de accent nu trebuie să fie foarte puternică; aplicați aceleași principii ca și la celelalte tipuri de iluminat, ținând cont de faptul că cu cât un obiect este mai mic, cu atât el trebuie accentuat cu o lumină mai slabă. Iluminatul decorativ atrage mai mult atenția asupra spectacolului luminos pe care îl face decât asupra obiectelor care se află în raza lui de acțiune, fiind exclusiv menit creării unei ambianțe plăcute. Deci, nu îl folosiți pentru evidențierea tablourilor sau a altor obiecte de artă, pentru că s-ar putea să se confunde. Aveți grijă și la becurile utilizate (incandescente, fluorescente sau cu halogen), întrucât puteți obține diferite tipuri de efecte luminoase în funcție de combinațiile pe care le faceți între acestea și corpurile de iluminat alese.

Iluminarea insulei – Așadar, în bucătărie aveți nevoie de cel puțin două tipuri de corpuri de iluminat – o aplică sau o lustră în mijlocul bucătăriei şi lumină de lucru. Deasupra insulei sau a zonei în care serviți masa folosiți corpuri de iluminat suspendate (abajururi mari, candelabre). Cel mai des întâlnite corpuri de iluminat suspendate sunt lustrele cu sau fără abajur, tip pendul. Alegeți abajurul în așa fel încât să lumineze suprafața întregii mese, fără a-i orbi însă pe cei care stau la masă. Chiuveta și aragazul trebuie și ele scăldate în lumină. În privința aragazului, iluminatul nu ar trebui să constituie o problemă, întrucât toate hotele moderne sunt dotate cu o sursă de iluminare. Pentru iluminarea chiuvetei se poate opta pentru un spot încastrat deasupra acesteia.

Iluminarea zonei de lucru este extrem de importantă. Cea mai bună soluție este iluminatul local, foarte util gospodinei în timpul gătitului. Acesta presupune montarea unor neoane în partea inferioară a dulapurilor suspendate, astfel încât lumina degajată de acestea să cadă pe blatul de lucru, fără a fi deranjantă privirii. Pentru iluminatul general cele mai recomandate sunt corpurile cu becuri neon, întrucât lumina acestora este asemănătoare cu lumina naturală. Alte variante de iluminare generală sunt spoturile încastrate sau lustrele moderne cu mai multe becuri ce pot fi direcționate în funcție de nevoia fiecăruia.

Iluminarea de accent – De multe ori acest tip de iluminare este ignorat în bucătărie. Lumina indirectă este ingredientul care face ca liniile obiectelor din jur să pară mai moi. Puteți etala un serviciu de ceai într-o vitrină luminată cu spoturi. Lumina de urmărire, adică dispunerea mai multor spoturi pe o bară, lumina care bate în sus de-a lungul podelei, lumina direcționată a spoturilor, toate sunt ceea ce numim „lumină de accent”.

Iluminarea decorativă – Sursele de lumina decorativă trebuie dispuse în funcție de dimensiunile bucătăriei. Cu cât bucătăria este mai mare cu atât ar trebui să dați o și mai mare importanță candelabrelor și corpurilor suspendante. După ce luați în calcul proporțiile spațiului, trebuie să fiți atenți și la opacitatea materialului din care este făcută sursa de lumină.

Câte ceva despre prize și întrerupătoare – Încercați să utilizați mai mult de un comutator pentru diferitele surse de iluminat. De exemplu, pentru hotă, zonele insulare, plafon și zona de sub dulapurile suspendate, montați întrerupătoare separate și unele care intensifică nivelul de iluminare. Acestea vă vor permite să iluminați doar acea partea a bucătăriei unde lucrați, astfel că pot fi declarate eficiente energetic. Oriunde există un spațiu al blatului de bucătărie la care nu ajunge apa, ar trebui să montați o priză electrică, sau mai multe, dacă spațiul permite. De asemenea, rugați electricianul să vă monteze prizele orizontal mai degrabă decât vertical pentru ca astfel cablurile să nu se încurce între ele. Demonstrați-i că v-ați făcut temele!

Asortați, dar optați pentru originalitate – Cum este și firesc orice obiect dintr-o cameră trebuie să fie în acord cu restul decorului, chiar şi atunci când doriți să adăugați un element contrastant, acesta trebuie să rezoneze cumva cu restul elementelor – ca stil sau ca nuanță. Lumina şi corpurile de iluminat folosite sunt expresii ale personalităţii dvs., așa că optați pentru cele care au ceva de „spus” şi alegeți-le în total acord cu gustul și preferințele dvs.

http://www.hgtv.com/design/rooms/kitchens/kitchen-lighting-design-tips-pictures

http://www.housebeautiful.com/room-decorating/kitchens/tips/g1614/kitchen-lighting-ideas-0609/?slide=1

http://www.bhg.com/kitchen/lighting/light-fixture-ideas/

http://www.houzz.com/kitchen-lighting

http://kuxa.ro/solutii-iluminat

Autor: Alina Andrei