2022. július 12.

Kokainkinyerést végző laboratóriumra bukkantak a rendőrök

A fogást a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) ügyészei és a rendőrség drogellenes részlege hajtotta végre. Ez az ország első olyan felfedezett vegyi berendezése, amelynek révén előzetes kokainkinyerés valósítható meg az őrölt kávéból. A szervezett bűnözői csoportot egy átfogó rendőrségi akció keretében sikerült kézre keríteni. Az ügyészek és a rendőrök 200 ezer euró piaci értékű kokaint foglaltak le. A bűnözői csoportnak eredetileg két romániai és egy izraeli tagja volt, később csatlakozott hozzájuk két kolumbiai állampolgár – derült ki a Román Rendőrség Főfelügyelőségének mai közleményéből. Az öt elkövető elleni előzetes letartóztatási kérelemről ma dönt a bíróság. (Radio România Actualităţi)

Néhány éven belül már csak emlék maradhat a méz – figyelmeztetnek a méhészek

Öt éve lecsökkent a méztermelés. A helyzetért az időjárás és a mezőgazdaságban használt gyomirtók a felelősek. Ennek következtében jelentősen megdrágult a méz.

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Marcela Geamăn beszámolt a méhészetet ért csapások egymást követték, mindjárt azt követően megjelent a méhek új generációja. A változékony időjárás és a jelentős hőmérséklet-ingadozás megtizedelte az állományt. A hideg miatt a fiatal méhekre nem tudtak vigyázni, amikor pedig ki kellett volna repülniük, a nagy meleg miatt a kaptárakban maradtak. További veszteséget okozott az a körülmény, hogy a háziméhek sem érték el a korábbi évek hatékonyságát a szárazság, a tűző nap, valamint a gazdák által alkalmazott gyomirtók miatt. A Maros megyei termelők gyenge eredményeket értek el, legyen szó repce, akác-, hárs- vagy a most virágzó napraforgóméz esetében. Korábban egy méhcsalád legalább 40 kg mézet termelt, ma ez a mennyiség mindössze 15 kg, ami a méhészek szerint épp, hogy a túléléshez elég. Másfelől, a termékek drágábbak is lesznek az üzemanyag-árak emelkedése miatt. Egy kiló méz ára ezért 40 lejről 55 lejre emelkedhet. (Radio România Actualităţi)

Népszámlálási központokat nyitottak a polgármesteri hivatalok

Ezeknél jelentkezhetnek azok az állampolgárok, akik nem töltötték ki az elektronikus népszámlálási íveket és nem is keresték fel őket a számlálóbiztosok. A mostani az utolsó hét, amikor még tart a népszámlálás második és utolsó szakasza. Július 17-én lezárul a népszavazás, a számlálóbiztosok pedig lassan haladnak az adatok felvételével, ezért az Országos Statisztikai Intézet (INS) a polgármesteri hivatalok segítségét kérte. A RecensământRomânia.ro honlapon megtalálható az a térkép, amelyen településenként azonosítani lehet a népszámlálási központokat és ugyanott fel van tüntetve a nyitvatartási idő is. (RADOR Hírügynökség)

Májusban jelentősen csökkentek a bérek

A bruttó átlagjövedelem májusban 6.358 lej volt, ami 85 lejjel kevesebb mint az áprilisban mért bérszint. A nettó átlagbér 3.928 lej volt, 39 lejjel kevesebb mint áprilisban – tette közé ma az Országos Statisztikai Intézet (INS). A jelenség magyarázata az, hogy a korábbi hónapokban többféle egyszeri támogatást nyújtottak a gazdaság különböző szektoraiban, ami májusban már nem ismétlődött meg. További ok az is, hogy a termelés elmaradt az előirányzatoktól, ugyanakkor az újonnan felvett munkaerőt alacsonyabb bérezéssel alkalmazták. A legmagasabb fizetések továbbra is az informatikai szektorban vannak, a legalacsonyabbak pedig a vendéglátóiparban. (Radio România Actualităţi)

Bűnügyi eljárás indult Adrian Chesnoiu ellen

A volt mezőgazdasági minisztert hivatali visszaéléssel és azzal vádolják, hogy hozzáférhetővé tett nem nyilvános dokumentumokat arra nem jogosult személyeknek. Az ügyészek szerint február 9-ike és április 11-ike között a volt tárcavezető rábírt egy neki alárendelt alkalmazottat, aki abban az időben több vizsgáztató bizottságnak is tagja volt, hogy bocsássa egy kollégája rendelkezésére az írásbeli vizsgatételek egy részét. Ezek a későbbiekben négy bennfentes jelölthöz jutottak el, akik közül azonban csak háromnak sikerült a vizsgája. A nyomozók szerint a miniszter közbenjárására a vizsgáztató bizottság kénytelen volt egy személynek átmenő jegyet adni, annak ellenére, hogy az nem érte el a szükséges pontszámot – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió szerkesztője, Diana Surdu. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR