Guvernul Ungariei a decretat stare de urgenţă în domeniul energiei

Guvernul Ungariei a decretat stare de urgenţă şi a aprobat un plan de măsuri care cuprinde şapte puncte.

Ca parte a acestor măsuri, de la 1 august, guvernul va asigura tarifele reduse pentru gaze naturale şi curent electric livrate populaţiei doar până la nivelul unui consum mediu – a anunţat, miercuri, ministrul Cancelariei Premierului Ungariei, Gergely Gulyás. La informarea de presă ţinută după întrunirea miniştrilor cu atribuţii în domeniul energiei, convocată de premierul Viktor Orbán, oficialul ungar a declarat: din cauza războiul prelungit şi a sancţiunilor impuse de Bruxelles, în Europa au crescut drastic preţurile la energie şi practic s-a creat o criză energetică într-un număr semnificativ de state europene.

Gergely Gulyás a adăugat: în ultimele zile a devenit clar că există o mare probabilitate că în Europa nu vor exista suficiente gaze naturale pentru sezonul de iarnă. Ministrul ungar a precizat: pentru protejarea populaţiei şi a economiei Ungariei, la fel ca în mai multe ţări, Guvernul ungar a decretat starea de urgenţă în domeniul energiei şi a aprobat un plan de măsuri de şapte puncte, care va intra în vigoare de la 1 august.

Potrivit lui Gergely Gulyás, prin aceste măsuri excepţionale, autorităţile vor putea asigura energia necesară pentru sezonul de iarnă şi sustenabilitatea plafonării preţurilor utilităţilor pentru populaţie./ademeny/dsirbu

MTI – 13 iulie